UE rămâne atractivă pentru R. Moldova, dar deocamdată nu constituie o opţiune implicită pentru cetăţenii săi, anunță Politik.md. Susţinerea publică a Uniunii Europene (UE) şi a politicilor sale s-a erodat uşor la apariţia unei rivalităţi crescânde dintre UE şi Uniunea Vamală Euroasiatică (UVE), condusă de Federaţia Rusă.
Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de către Institutul pentru Politici Central Europene (IPCE), la comanda Comisiei Atlantice Slovace(CAS). Potrivit studiului, circa 44% dintre respondenți preferă integrarea europeană drept vector de politică  externă a R. Moldova. În același timp, 40% preferă Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Datele arată că opinia cetățenilor R. Moldova față de vectorul extern s-a schimbat ușor, comparativ cu 2009, când 55% din populație era sigură că își dorește integrare UE, iar 30% din respondenți erau orientați spre Federația Rusă.
În sondaj se mai arată că viziunea modelului UE necesită o mai bună consolidare, dat fiind că ţara se confruntă cu o influenţă constantă din partea Federaţiei Ruse.
Referitor la percepția UE de către cetățenii R. Moldova, circa 65% o văd drept una pozitivă, dar numărul celor care cred acest lucru a scăzut ușor comparativ cu 2009, când 79% dintre moldoveni aveau o percepție pozitivă față de UE. În același timp, R. Moldova este văzută pozitiv de către 48% dintre respondenții europeni drept țară cu o imagine pozitivă. Numărul respondenților, la fel, s-a micșorat puțin comparativ cu 2009, când 49% din europeni aveau o percepție pozitivă față de Moldova.
Sondajul reprezentativ pe ţară s-a desfăşurat în R. Moldova, în perioada 19 octombrie – 7 noiembrie 2013 şi a fost efectuat de Dna Profesor Elena Korosteleva de la Centrul Europa Globale al Universităţii Kent, în colaborare cu Serviciul Independent Sociologic şi de Informare „Opinia”.
”Extinderea Dialogului European în R. Moldova” este un proiect implementat de Comisia Atlantică Slovacă (CAS) cu asistenţa Institutului pentru Politici Central Europene (IPCE), un centru de opinii, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent. Proiectul are ambiţia să contribuie la eforturile ce au drept scop sporirea susţinerii publice a integrării R. Moldova în UE, în special făcând uz de recenta experienţă a Europei Centrale în procesul de integrare în UE. Proiectul a fost susţinut financiar de SlovakAid.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE