„ Uniunea Europeană a anunțat sancționarea a cinci persoane care amenință stabilitatea și securitatea țării noastre. Patru dintre ele sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Acești oameni certați cu legea au trădat și continuă să trădeze interesul național, pun în pericol dezvoltarea Republicii Moldova și lucrează în folosul Kremlinului. Decizia de azi înseamnă că acestor persoane nu li se va permite circulația liberă în țările ce se vor alinia sancțiunilor, le vor fi blocați banii și sechestrate averile. Uniunea Europeană ne ajută să-i oprim pe cei care vor să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul”, a scris Maia Sandu, pe rețelele de socializare.

Președintele a comentat decizia Consiliului UE de a-i sancționa pe Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus, Igor Ceaika, pentru amenințarea securității Republicii Moldova. Șefu statului subliniază că cele cinci persoane nu vor putea circula liber în spațiul comunitar, iar banii și bunurile le vor fi sechestrate.

Consiliul UE a votat, marți, decizia de sancționare a cinci persoane. Acestea sunt acuzate că-și propun destabilizarea situației din Republica Moldova.  Este vorba de patru cetățeni ai Republicii Moldova și unul al Federației Ruse. Extrase din decizie au fost publicate de Ministerul de Externe al României și publicate de presa din România.

Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

Totodată, în baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în R. Moldova, au fost sancționate alte două persoane:

1. Aleksandr Kalinin: liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova,  care a sprijinit în mod constant acțiuni care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, prin sprijinirea forțelor militare din Rusia și promovarea simbolurilor invaziei și:

2. Grigore Caramalac: președintele Fundației IFAVIS, este responsabil de organizarea, prin fundația pe care a fondat-o, de evenimente patriotice în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE