Forțele ruse au comis 27.203 crime de agresiune și de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie și până în prezent, potrivit unui raport publicat luni, 8 august de Biroul procurorului general al țării, citat de agențiile de presă EFE și Ukrinform, scrie Agerpres.

Conform documentului, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului.

În același timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanșarea și ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 vizează propaganda de război neadaptată la convențiile internaționale.

Biroul procurorului general a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forțelor ruse.

Între altele, autoritățile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime împotriva siguranței naționale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrității teritoriale și inviolabilitatea Ucrainei. Parchetul a înregistrat de asemenea 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraționism, 113 de complicitate cu statul agresor; 64 de delicte calificate drept sabotaj și 439 de infracțiuni cu clasificări juridice diferite.

Parchetul ucrainean a deschis 1.451 de proceduri penale pentru infracțiuni legate de copii de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Diferite organisme internaționale, între care ONU, au inițiat investigații pe teritoriul ucrainean pentru a documenta presupusele crime de război comise de trupele ruse.

În plus, unele țări ale Uniunii Europene au trimis experți în locuri precum Bucea sau Irpin, în nordul Ucrainei, pentru a găsi dovezi ale acestor crime.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE