Ucraina a cerut Fondului Monetar International un ajutor de urgență de circa două miliarde de euro, pentru a putea plăti pensiile și salariile și a-și îndeplini obligațiile externe, evitând astfel pericolul ca și alte state din regiune să fie afectate, relatează Financial Times.
"Următoarele trei luni sunt cruciale", a declarat vicepremierul ucrainean Hrihorii Nemiria. "A aștepta nu este o opțiune. Costul lipsei de acțiune este mai mare decât costul acțiunii și ar putea agrava situația în regiune”.
Avertismentul lui Nemiria pare să aibă ca scop să exercite presiuni asupra FMI, SUA și Uniunea Europeană, într-o perioadă dificilă pentru piețe financiare. Stabilitatea economiilor emergente a devenit sursa de îngrijorare după ce Dubai World a anunțat, spre surpriza generală, că încearcă să obțină o restructurare a datoriei.
Nemiria a refuzat să dezvăluie dacă Ucraina va intra în incapacitate de plată fără susținerea FMI, dar a subliniat că Guvernului îi va fi extrem de dificil să plătească salariile și pensiile și să își îndeplinească obligațiile externe, inclusiv plățile lunare către Rusia. "Ar fi o greșeală fatală dacă vom recrea riscul de destabilizare a regiunii", a spus vicepremierul ucrainean.
Ucraina are una dintre economiile cu cele mai mari probleme din Europa, Produsul Intern Brut (PIB) urmând să se contracte cu 15% anul acesta fiind afectat de criza economică mondială, ceea ce a obligat țara să ceară ajutorul FMI și UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE