Decenii la rând s-a vorbit că Turcia nu este pregătită să adere la Uniunea Europeană , că este prea înapoiată din punct de vedere economic pentru a intra în spaţiul comunitar.
Acest argument nu mai este valabil în condiţiile în care Turcia a devenit o putere economică cu ritm rapid de dezvoltare, cu un grup de companii internaţionale competitive care accesează pieţele de export din Rusia şi Orientul Mijlociu şi atrag totodată investiţii de ordinul miliardelor de dolari.
Multe din statele europene, afectate de îmbătrânirea populaţiei şi nivelul ridicat al datoriilor, vor avea noroc dacă vor obţine o creştere economică de 1% în acest an, în timp ce Turcia a anunţat pentru primul trimestru un avans de 11,4%, al doilea ca mărime la nivel mondial după cel al Chinei.
Evoluţia ridică o întrebare cu totul nouă, şi anume cine are mai mare nevoie de aderarea acestui stat la UE, Turcia sau Europa?
Transformarea este extraordinară pentru economia Turciei care, în urmă cu doar zece ani, avea un deficit bugetar de 16% din PIB şi o inflaţie de 72%.
Evoluţia este atât de mare încât Turcia este mai aproape de respectarea criteriilor de adoptare a euro, dacă va intra vreodată în UE, decât majoritatea economiilor cu probleme care folosesc deja moneda unică, se arată în articol.
Astfel, datoria publică, de 49% din PIB, este cu mult sub plafonul de 60% admis de legislaţia europeană, în timp ce deficitul bugetar poate fi adus cu uşurinţă anul viitor sub pragul de 3% din PIB.
Exporturile Turciei au crescut în iunie cu 13%, iar ţara are legături economice strânse cu state precum Irak, Iran, Rusia şi Azerbaidjan.
Singurul obiectiv major care mai trebuie îndeplinit este reducerea inflaţiei, în prezent de 8%.