Președintele american Donald Trump le-a spus luni liderilor europeni, într-o convorbire telefonică, că președintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să pună capăt războiului din Ucraina, deoarece crede că este câștigător, au declarat surse pentru cotidianul american Wall Street Journal, preluat de BBC.

Potrivit publicației, liderii europeni înțeleseseră anterior că președintele rus nu este pregătit să pună capăt războiului, dar acum au auzit acest lucru de la Trump pentru prima dată. În ciuda faptului că Trump însuși a declarat public în repetate rânduri că el crede în dorința lui Putin de a ajunge la un acord de pace.

După cum notează publicația , deși Trump pare să fi ajuns la concluzia că Putin nu este pregătit pentru pace, acest lucru nu l-a forțat să facă ceea ce caută europenii și președintele ucrainean Volodimir Zelenski – să sporească presiunile asupra Rusiei și ajutorul pentru Ucraina.

Trump a avut o convorbire telefonică anterioară cu liderii europeni duminică, cu o zi înainte de convorbirea sa cu Putin, în care a semnalat că ar putea înăspri sancțiunile dacă Putin refuză să accepte o încetare a focului, au declarat surse pentru WSJ.

În context, Moscova declară că poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou președinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Rusia să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace, a declarat joi directorul Departamentului Juridic al Ministerului rus de Externe, Maksim Musihin, citat de agenția oficială de presă TASS și publicația independentă The Moscow Times.

"Este de o importanță majoră cine semnează (documentele),întrucât actualul lor ‘lider‘ și-a pierdut cu mult timp în urmă legitimitatea internă, ca să nu mai vorbim de cea externă. Prin urmare, ar putea exista probleme cu orice acord semnat de o astfel de persoană", a afirmat Musihin într-un interviu pentru TASS.

Diplomatul rus a insistat asupra unor garanții sigure că acordul de reglementare este semnat din partea ucraineană de "o persoană care este mandatată de popor să facă acest lucru". "În caz contrar, vor exista probleme", a avertizat el, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski, a spus reprezentantului MAE rus, nu poate semna astfel de documente.

"Poporul ucrainean trebuie să aleagă un nou lider prin libera exprimare a voinței", a continuat acesta. "Într-un astfel de caz, semnatarul va avea legitimitate. Și acum este vorba despre unele prevederi interne ale Constituției ucrainene. În termeni formali, președintele parlamentului (ucrainean) se bucură de o anumită autoritate pentru a semna [astfel de documente]. Dar dacă i se va permite să facă acest lucru în propria sa țară este o mare întrebare", a declarat Musihin.

În acest context, The Moscov Times notează că ideea semnării unui memorandum despre o viitoare pace în Ucraina a fost formulată de Putin după discuția de luni cu Donald Trump, când a respins din nou inițiativa încetării focului pentru 30 de zile, propusă de Kiev și europeni, propunere de altfel susținută și de SUA inițial. Acest document, potrivit Moscovei, ar urma să cuprindă principiile de reglementare a conflictului, calendarul pentru încheierea unui acord de pace, precum și condițiile pentru un posibil armistițiu.

Zelenski a declarat că Kievul va aștepta versiunea rusă a memorandumului. În același timp, Kremlinul a subliniat că "nu există și nu poate exista" un termen limită pentru pregătirea documentului, motiv pentru care a fost acuzat de Kiev și partenerii săi occidentali de tergiversarea negocierilor.

Înainte de aceasta, Putin a pus la îndoială în repetate rânduri legitimitatea lui Zelenski pe motiv că mandatul prezidențial al acestuia din urmă a expirat oficial în mai 2024, dar a fost prelungit din cauza legii marțiale până la următoarele alegeri. Constituția ucraineană nu permite organizarea de alegeri prezidențiale în condițiile legii marțiale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE