Grupul Trans-Oil reacționează la decizia Comisiei Excepționale de săptămâna trecută, prin care, uleiul de floarea soarelui a fost inclus în lista produselor social importante. În acest sens, cel mai mare producător de ulei vegetal menționează că aceștia continuă să vândă uleiul la doar 29 de lei, în timp ce în rețelele de magazine, produsul este vândut și cu 50 de lei pentru un litru.

Într-un comunicat de presă, Trans-Oil menționează că ”a respectat promisiunea de a nu crește prețul la uleiul rafinat pentru piața internă pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 1 martie 2022, și în pofida faptului că Grupul continuă să înregistreze pierderi din vânzarea uleiului pe piața internă (fapt semnalat și Consiliului Concurenței), acționarii Grupului Trans-Oil au luat decizia de a menține prețul actual al producătorului de 29,1 lei (TVA inclus) pentru o sticlă de ulei „FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova, valabil de la data instituirii situației excepționale de către Parlamentul Republicii Moldova până în prezent”, se arată într-un comunicat emis de Trans-Oil

Acționarii spun că prețul va fi în continuare plafonat de către Grupul Trans-Oil pe durata stării de urgență, instituită și prelungită de Parlamentul Republicii Moldova.

”Ne adresăm lanțurilor de retail și altor distribuitori să fie solidari față de eforturile Grupului Trans-Oil și cele ale Guvernului Republicii Moldova și să aplice o marjă de profit minimă pe produsul social „FLORIS” de importanță economică majoră pentru societate”, se menționează în aceiași declarație.

Totodată, Trans – Oil a solicitat CSE abrogarea imediată a dispoziției nr. 21 din 18 mai 2022, ce prevede, printre altele, excluderea de la deducere a sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea-soarelui.

”Dreptul la deducere și, respectiv, de rambursare a TVA pentru operațiunile de export reprezintă un principiu fundamental de funcționare a TVA, ce se regăsește în Directiva 2006/112/CE a Consiliului Europei din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (fiindu-i dedicat un titlu separat), pe care Republica Moldova s-a angajat să o implementeze prin Acordul de Asociere. Privarea de acest drept impune la achitarea dublă a TVA - atât în țara exportatoare, cât și în țara în care sunt importate mărfurile respective”, mai precizează acționarii.

Decizia CSE este catalogată de către acționarii Trans-Oil ca fiind una fără precedent și ”încălcare flagrantă a unui drept economic fundamental, țintită exclusiv asupra unui producător autohton cu acționari din Statele Unite ale Americii, printre care și Oaktree Capital Management LP – unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial”.

”Decizia de nerambursare a TVA reprezintă o practică vicioasă de naționalizare a profiturilor unei afaceri private, ce ar putea fi interpretată ca o amenințare directă și nejustificată asupra conduitei de afaceri într-o economie de piață liberalizată”, mai spun reprezentanții Trans-Oil.

Grupul de la Trans-Oil a informat și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova despre impactul ”negativ” al acestei decizii și asupra operațiunilor Grupului, dar și asupra climatului investițional și percepției din exterior a eforturilor Guvernului pentru reforme structurale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE