Tiraspolul acuză Chișinăul de lipsa acțiunilor pentru soluționarea crizei în stânga Nistrului. Regimul separatist le propune oficialilor moldoveni să formuleze un demers comun, din partea ambelor maluri ale Nistrului, către Ucraina și Federația Rusă, privind asigurarea livrărilor de gaze naturale spre stânga Nistrului.

„În fața unei provocări atât de grave, oficialii moldoveni fac declarații contradictorii, speculând activ problema. Cu toate acestea, potrivit informațiilor disponibile, Chișinăul nu a luat încă măsurile practice adecvate pentru a ajunge la acorduri cu Federația Rusă și Ucraina, care ar face posibilă realizarea livrărilor de gaze și, astfel, asigurarea securității energetice a Transnistriei și a Moldovei. În acest sens, propunem ca partea moldovenească să trimită cât mai curând posibil un apel comun din partea Transnistriei și Moldovei către Rusia și Ucraina cu solicitarea de a lua deciziile necesare, bazate pe considerente de umanitate și grijă față de oameni, pentru a asigura tranzitul de gaze naturale către Transnistria, o parte din acestea fiind necesară pentru aprovizionarea Moldovei cu energie electrică”, se arată într-o declarație a așa-zisului minister al afacerilor externe de la Tiraspol.

Reprezentanții instituției pornesc de la premisa că prevenirea unei crize umanitare și a consecințelor negative pentru populație în perioada de iarnă este o prioritate comună pentru toți participanții implicați, corespunde intereselor celor două țări mediatoare și garante în procesul internațional de reglementare moldo-transnistreană și va fi contribuția lor practică importantă la menținerea stabilității în regiune.

Reacția Guvernului de la Chișinău a fost comentată de Biroul politici de reintegrare

„Chișinăul a făcut și face toate demersurile necesare pentru soluționarea problemei energetice în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Republica Moldova, în hotarele ei internațional recunoscute, este responsabilă de destinele tuturor cetățenilor săi, indiferent de origine etnică, limba vorbită, preferențe politice ori locul de trai. Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova poartă discuții cu diverși parteneri externi în vederea prevenirii și gestionării unei situații critice. Biroul Politici de Reintegrare contează, desigur și pe o bună comunicare cu Tiraspolul, mai cu seamă în cazul în care vom fi puși în fața unei crize energetice și umanitare în raioanele de est ale țării, în așa fel încât să soluționăm în timp util toate probleme de ordin tehnic care se pot ivi. Ținem să subliniem, că în astfel de situații e important să evităm orice derapaje propagandistice și speculări politice a situației”, se menționează în comunicatul instituției

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE