Tiraspolul este gata de dezvoltarea unor contacte directe cu diplomaţia română, iar o posibilă reacţie din partea Chişinăului la o astfel de activitate nu îl va afecta, a declarat "ministrul de externe transnistrean" Vladimir Iastrebceak, citat de Regnum şi Agerpres.
Potrivit lui Iastrebceak, partea transnistreană este interesată ca diplomaţii români să aibă posibilitatea să cunoască direct situaţia în regiune, "fără intermediari şi fără avocaţi". "Avem propriile noastre scopuri şi obiective, pentru realizarea cărora vom lucra cu diferiţi parteneri internaţionali. Cred că Bucureştiul nu va da prea multă atenţie părerii Chişinăului", a mai declarat Vladimir Iastrebceak.
Referindu-se la recentele afirmaţii ale preşedintelui român Traian Băsescu privind retragerea Românei din negocierile pentru reglementarea transnistreană, Iastrebceak a declarat că "trebuie separate declaraţiile făcute pentru public de posibilităţile reale". Reprezentantul diplomaţiei regimului separatist de la Tiraspol a respins o eventuală participare a României în procesul de reglementare transnistreană, considerând că Bucureştiul are suficiente posibilităţi pentru a influenţa acest proces prin intermediul mecanismelor UE. "Transnistria îşi aminteşte bine rolul pe care România l-a jucat în evenimentele tragice din 1992 şi în acest moment nu se pune problema includerii ei în reglementarea transnistreană", a ţinut să precizeze Vladimir Iastrebceak.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul vizitei efectuate săptămâna trecută la Chişinău că Romania a fost parte la formatul de negocieri privind situaţia din Transnistria, dar s-a retras dintr-o greşeală a guvernului român din 1991. "România a fost parte a sistemului de negocieri (privind conflictul din Transnistria, n.red.) şi, dintr-o abordare neinspirată, în 1991, a guvernului de la Bucureşti, s-a retras. Trebuia să rămână şi să fie avocatul Republicii Moldova şi al integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Acum este un format etanş, 5 plus 2, în care nu se mai poate intra. Dar, slavă Domnului, este UE (UE este parte în formatul 5 plus 2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean în calitate de observator, alături de SUA, n.red.) din care şi noi facem parte şi punem la dispoziţie expertiza noastră prin Bruxelles", a afirmat preşedintele Băsescu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE