Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti s-a întâlnit ieri, 17 iulie, cu secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, aflat în vizită la Chișinău.

Cei doi oficiali au trecut în revistă evoluțiile înregistrate până în prezent în cadrul negocierilor purtate în formatul 5+2 și au făcut un schimb de păreri privind acțiunile ulterioare de reglementare a conflictului transnistrean.
Timofti  a declarat că susține politica pașilor mici, prin care se face posibilă circulația feroviară prin regiunea transnistreană, reglementarea utilizării frecvențelor radio, normalizarea funcționării în regiune a școlilor cu predare în limba română și deschiderea unor noi căi de acces rutier, cum ar fi podul din localitatea Gura Bâcului.
Totodată, șeful statului a pledat pentru transformarea actualei forțe de pacificare din zona de securitate într-o misiune civilă sub mandat internațional, subliniind că incidentul din ianuarie anul curent, când un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr, a demonstrat inutilitatea și chiar periculozitatea prezenței în zonă a unor persoane înarmate.
Nicolae Timofti s-a arătat preocupat de soarta munițiilor rusești din localitatea Cobasna din stânga Nistrului, despre care a spus că reprezintă un pericol continuu la adresa securității cetățenilor Republicii Moldova și din statele vecine. Președintele a reiterat poziția Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii de către Federația Rusă a armamentului și a trupelor sale, dislocate în stânga Nistrului.
Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, a declarat, la rândul său, că ultimele runde de negocieri în formatul 5+2 și recentele întâlniri între premierul Vlad Filat și liderul administrației de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, au arătat că se poate progresa pe calea rezolvării conflictului transnistrean.
Lamberto Zannier a consimțit că, în prezent, necesitatea prezenței unor forțe armate în zona de securitate este tot mai mică. Oficialul OSCE a afirmat că este de așteptat ca Uniunea Europeană să aibă un rol mai mare în reglementarea diferendului transnistrean și a menționat în context promovarea, de către UE, a unor măsuri de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.
În context, Lamberto Zannier a spus că se așteaptă ca și Ucraina să aibă un rol tot mai important în identificarea unor soluții pentru reintegrarea Republicii Moldova, odată cu preluarea de către țara vecină, în 2013, a președinției OSCE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE