De data aceasta sunt hărțuite organizațiile membre ale Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte ”Coaliția 2009” care a monitorizat procesul electoral și a declarat alegerile parlamentare din data de 5 aprilie ca fiind incorecte și parțial libere.

După o serie de atacuri din partea Ministerului Justiției care sub pretextul asemănării de nume confundă Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte cu Coaliția Civică ”Alegeri 2009” care a depus solicitare pentru organizarea manifestațiilor din 7 aprilie din Piața Marii Adunări Naționale. Autoritățile de la Chișinău au inițiat mai nou un control fiscal simultan al organizațiilor care fac parte din Consiliul acestei rețele (Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului Moldova – LADOM, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Asociația Presei Electronice – APEL, Asociația pentru Democrație Participativă – ADEPT, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale – IDIS Viitorul, Centrul Independent de Jurnalism – CIJ, Asociația pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova – APCJM).

Asociația Pro Democrația (APD), fără a contesta dreptul autorităților moldovenești de a efectua astfel de controale, în limitele legale, consideră că această verificare simultană a celor șapte organizații este o încercare de a intimida atitudinea independentă și critică a organizațiilor tip Watch Dog și totodată de a intimida întreaga societate civilă moldovenească.

Astfel, Asociația Pro Democrația, GOLOS (Rusia), GONG (Croația), European House (Ungaria), Society for Democratic Culture (Albania) solicită intervenția fermă a autorităților europene pentru stoparea acestor acțiuni de intimidare a organizațiilor neguvernamentale din această țară și protejarea acestora împotriva abuzurilor guvernului de la Chișinău.

Această solicitare a fost transmisă miercuri, 29 aprilie către Parlamentul European, Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene, Consiliul Europei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE