Am aflat că proiectul privesc.eu a apărut pe 5 iulie 2009 la inițiativa unor bloggeri, adunați în parcul central din Chișinău. În prezent, acesta are o acoperire preponderent în spațiul mediatic virtual din Moldova și România, de unde lunar vin peste 1 milion de vizitatori unici.
În interviul ce urmează vom afla mai multe despre fondatorul Evisoft SRL, co-fondatorul privesc.eu, Vitalie Eșanu, care de altfel este și co-inițiator al multor alte proiecte digitale.
 
1. Dle Eșanu, povestiți-ne pe scurt despre activitatea dumneavoastră.

Vitalie Eșanu: Sunt antreprenor în domeniul Tehnologiilor Informaționale. Acum dezvolt aplicații pentru iPhone/iPad și proiectul Privesc.Eu. De asemenea, mai predau la Universitatea Tehnică un curs de web tehnologii. Uneori mă mai implic în acțiuni sociale și alte proiecte interesante mie cum ar fi iTineret, Simpals Garage, Startup Weekend.

2. Cum a apărut ideea creării unui proiect TV și cum a fost ales numele Privesc.eu?
Vitalie Eșanu: După alegerile din 2009, în mass-media locală se simțea nevoia unei surse de informație imparțiale, care să reflecte evenimentele în timp real și obiectiv. Astfel un grup de bloggeri, printre care și eu, ne-am întâlnit într-o duminică în grădina publică Ștefan cel Mare. Am analizat toate ideile și am ajuns la concluzia că un online tv cu resurse puține poate exista în Moldova. Numele de Privesc.Eu a fost sugerat de către mine și am insistat pe această denumire. Am ales un domain din zona .eu pentru că legislația europeană care apără acest domain de nivel înalt este mai bună decât a noastră. Totodată .eu mai bine se combina cu verbul privesc. Practic site-ul a fost construit în parc în timp ce și filmam și transmiteam live acel eveniment.

3. Cine v-a ajutat în realizarea acestuia și cum l-ați promovat până a ajunge să fie cunoscut de către majoritatea jurnaliștilor din țară și de peste hotare?
Vitalie Eșanu: Jumătate de an am existat din resursele proprii și donații din partea utilizatorilor fideli. După, am câștigat câteva granturi și am primit unele investiții. Implementarea tehnică și întreținerea este făcută doar de către mine. Jurnaliștii au aflat instantaneu de noi, pentru că veneam la aceleași evenimente, iar popularitatea site-ului a crescut simțitor când au început bloggerii și massmedia să integreze televizorul privesc.eu la ei pe site.

4. Proiectul dat ține de tehnologiile informaționale de ultimă oră. După părerea dumneavoastră ce perspectivă are dezvoltarea domeniului IT în R. Moldova?
Vitalie Eșanu: Domeniul Tehnologiilor Informaționale este unul din cele mai profitabile din Moldova. Ar fi păcat să ignorăm dezvoltarea lui. Sectorul privat deja nu-și mai închipuie activitățile sale fără
utilizarea calculatoarelor. Statul a început deja să implementeze proiecte naționale.

5. Ce șanse ar avea un student sau un elev (adică începător) să pornească o carieră de succes în domeniul IT?
Vitalie Eșanu: Vă invit la Universitatea Tehnică, facultatea FCIM să vedeți mulțimea de oferte de lucru în domeniul IT, iar studenții lucrează deja începând cu primii ani de facultate.
 
Analizând pagina de profil pe facebook a televiziunii privesc.eu am găsit 8 590 de persoane, care apreciază acest profil și activitatea televiziunii. Nu voi exagera, remarcând că și mai mulți oficiali au făcut declarații publice, menționând că privesc.eu este cea mai obiectivă televiziune din simplul motiv că materialele video nu sunt supuse tehnicii de redactare.
 
Astfel, în contextul în care Guvernul și-a propus drept scop tehnologizarea R. Moldova până în anul 2020, acest proiect TV vine să aducă rapiditate, comoditate și libertate. Rapiditate – deoarece toate evenimentele sunt transmise live, fără intermediari. Comoditate – deoarece poți privi acest canal media din orice colț al lumii, important e să ai un laptop și conectare la Internet. Libertate- deoarece poți să îți expui liber gândurile și comentariile, în timpul transmisiunii în direct sau poți privi liber anume subiectul video care te interesează.
 
Astfel, privesc.eu este un prim pas spre dezvoltarea societății informaționale, cum menționa ministrul Tehologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, în cadrul Summitului ICT 2012, că „internetul în R. Moldova trebuie să fie plin de conținut digital informațional, asta pe când tehnologiile informaţionale moderne sunt deja parte din viaţa noastră, fiind un catalizator al creşterii economice, care ajută cetăţenii să fie mai informaţi şi mai competitivi”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE