Președintele rus, Dmitrii Medvedev și Președintele american, Barak Obama se întâlnesc, astăzi, 1 aprilie la Londra pentru prima oară promițând o relație pragmatică și speră în mai puține divergențe. Șefii de stat vor discuta despre controlul armelor, apărarea antirachetă, Iranul și Afganistanul.
Ambele părți spun că rezultatul cel mai concret al întâlnirii de la Londra va fi probabil un acord pentru a demara negocierile asupra unui nou tratat de limitare a numărului de rachete nucleare cu raza lungă de acțiune (START), pentru a-l înlocui pe cel care expiră anul acesta.
Liderul rus a salutat intenția lui Obama de a lăsa în urmă ceea ce Moscova consideră a fi abordarea agresivă a Washingtonului din ultimii ani și a lăudat conținutul unei scrisori a lui Obama în care îi prezenta prioritățile sale de politică externă.
"Sincer, când am citit scrisoarea am fost surprins de faptul că multe dintre opiniile sale coincideau cu ideile mele", a spus Medvedev într-un interviu acordat BBC la sfârșitul săptămânii trecute. "Întrebarea este, cu siguranță, cum vom putea să ne prezentăm opiniile în timpul întâlnirii".
Și un consilier al lui Obama a făcut aprecieri pozitive. "Senzația noastră este ca atmosfera din relațiile noastre cu Rusia s-a îmbunățătit mult în ultimele săptămâni", a declarat sâmbătă, 28 martie, Denis McDonough, consilier adjunct pentru securitate națională al lui Obama. "Ideea de bază este că am asistat la câteva lucruri pozitive în ultimele săptămâni și abia așteptăm să vedem dacă le putem valorifica", a adăugat el.
Cele două părți au însă dezacorduri serioase. În pofida relațiilor personale călduroase dintre Bush și Putin, relațiilor ruso-americane au ajuns într-un punct mort anul trecut, din cauza planurilor americane de desfășurare a unui scut antiracheta în Cehia și Polonia, planuri cărora Moscova s-a opus cu vehemență. Un alt măr al discordiei dintre cele două țări este faptul că Statele Unite au încurajat ambițiile nord-atlantice ale Georgiei și Ucrainei, considerate de Rusia drept parte a sferei sale de influență. S-a adăugat acestor tensiuni și războiul ruso-georgian din vara anului trecut, criticat cu fermitate la Washington, ca și suspiciunile americane în ceea ce privește relația Rusiei cu Iranul.
Consilierul lui Medvedev pentru politica externă, Serghei Prihodko, a declarat că reuniunea de la Londra va da probabil un elan cooperării, mai degrabă decât să rezolve toate problemele. "Înțelegem că, într-o anumită măsură, prima lor întâlnire va fi pentru fiecare ocazia de a-l cunoaște pe celălalt", a declarat șeful statului.
Afganistanul ar putea fi un alt subiect de consens, în care noua relație bilaterală va putea da rezultate rapid. Rusia a permis tranzitul pe teritoriul său de materiale non-militare ale NATO spre Afganistan, ceea ce completează în mod binevenit ruta de aprovizionare prin Pakistan. Însă Rusia a încurajat de asemenea închiderea unei baze americane aeriene din Kârgizstan, ceea ce a fost perceput drept un semnal contrar declarațiilor de disponibilitate la cooperare.