Primul ministru al R. Moldova, Valeriu Streleț, afirmă că eventualele alegeri anticipate ar însemna pentru țara noastră înghețarea economiei, anunță Politik.md. Asta pentru că în cazul unor noi alegeri, misiune FMI va refuza să vină în R. Moldova, iar bugetul țării nu va mai fi în stare să mențină cursul leului în raport cu dolarul.
„Dacă s-ar îndeplini toate cerințele protestatarilor, va începe un colaps sistemic. Nu știu dacă vor putea fi organizate niște alegeri normale, organizate, în cazul în care se soluționează cererile de demisie anunțate.
Problemele sunt exterm de grave. Sunt probleme sistemice în sectorul financiar-bancar, care pot arunca cursul leului (n.r. – în raport cu dolarul), care azi este ținut cu forța la limita 19,3 – o pot arunca la 40. Repede.
În cazul în care devine clar că nu vine FMI și nu putem obține fluxuri valutare cu suport bugetar, care să echilibreze balanța de plăți. Asta înseamnă că ratele dobânzilor la credite va fi sus la 40%. Asta înseamnă înghețarea economiei, asta înseamnă lipsa acumulărilor în buget, stoparea plăților salariale și altor plăți sociale”, a declarat Valeriu Streleț, în cadrul emisiunii Moldova în Direct.
Menționăm, că în Piața Marii Adunări Naționale mii de protestatari au cerut demisia conducerii, pentru faptul că nu au elucidat problema jafului bancar. Reprezentanții protestatarilor au cerut dizolvarea Parlamentului, anunțarea alegerilor anticipate, demisia Guvernului și demisia președintelui țării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE