„Este foarte greu să soluţionăm cazurile de abuz asupra copiilor,  dar nici populaţia nu încearcă să ne ajute raportând asemenea cazuri”, susţine Daniela Sâmboteanu-Popescu, preşedintele Centrului Naţional de prevenire a abuzului faţă de copii (CNPAC).

Tatiana Catană, avocat al centrului CNPAC a specificat faptul că în baza de date de la Ministerul Afacerilor Interne nu sunt datele victimelor şi astfel este greu să lucrezi cu persoanele violente. Ei au doar baza de date al infractorilor şi al crimelor înregistrate, dar ar fi foarte bine să se înregistre toate cazurile de abuzuri, pentru ca este necesar să se lucreze cu aceşti abuzatori.

 La 18 septembrie 2008 a fost adoptată legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Recent, Ministerul protecţiei sociale, familiei şi copilului au elaborat nişte fişe statistice în care se va înregistra datele din toată ţară. Astfel, abuzatorul nu doar va primi o amendă pentru fapta săvârşită, dar va fi pedepsit conform legii.   

În cadrul campaniei a mai fost elaborată o broşură “Copilul maltratat: intervenţii multidisciplinare”, în care sunt relatate 11 studii de caz din experienţa centrului de asistenţă psihosocială a copilului şi familiei “Amicul”. Specialiştii centrului vin cu îndemnul ca “toţi copii merită să fie liberi, puternici şi protejaţi”.

Pe parcursul a trei luni de la începerea campaniei sociale s-a dublat numărul apelurilor primite la centrul “Amicul”. Dacă în 2007 numărul acestora a fost de 101, în 2008 deja de 222, ceea ce înseamnă că victimele sunt mai receptive şi încearcă să îşi apere drepturile sale.

Campania regională împotriva bătăii copilului „Observaţi-mă. Auziţi-mă. Ajutaţi-mă!”, lansată în noiembrie 2008, va dura până în martie 2009. Scopul anunţat este reducerea violenţei împotriva copilului, în special, a pedepselor umilitoare.

Campania este desfăşurată de Centrul Naţional a Abuzului faţă de Copii , în parteneriat cu Ministerul Protecţiei, Familiei şi Copilului şi Alianţa ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale, copilului şi familiei. Campania „Observaţi-mă. Auziţi-mă. Ajutaţi-mă!” are suportul Fundaţiei SOROS-Moldova, Agenţiei Suedeze de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA), Fundaţia „Nobody Children” şi OAK Foundation.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE