Televiziunea oficială din Transnistria a transmis marți seara, 11 mai o înregistrare video în care jurnalistul Ernest Vardanian recunoaște că ar fi colaborat încă din 2001, când era student la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Politologie, cu serviciul de securitate al R. Moldova şi că ar fi desfăşurat acţiuni subversive împotriva Transnistriei.
În același timp, politologul şi fost corespondent al filialei de la Tiraspol a agenţiei ruse de ştiri „Novyi Reghion", Vardanian, câteva zile în urmă a transmis un mesaj verbal și publicat pe portalul de limbă rusă Livejournal.com prin care spune că nu trebuie crezute acuzaţiile de spionaj şi trădare, pe care i le aduc autorităţile transnistrene şi organele de anchetă.
"Aici oricine poate fi impus să recunoască orice. Pe mine mă impun să calomniez şi să depun mărturii împotriva altor persoane care critică conducerea. Dacă este posibil, ajutaţi-mă cu un avocat bun. Şi aveţi încredere în nevinovăţia mea, chiar şi dacă mă voi acuza în înregistrările video sau public la judecată. Pentru securitatea familiei mele eu sunt dispus să spun orice despre mine şi să stau închis atât cât vor avea nevoie organele şi puterea", spune Vardanean.
Contactat de Politik, Ștefan Urâtu, președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova a comentat despre acest caz spunând că declarații de aceste gen făcute până la finisarea anchetei în mass-media vorbesc despre încălcarea prezumției nevinovăției. ”Au încălcat, cei care au înscenat această urmărire penală, structurile de la Tiraspol, pentru că se tăinuiesc niște lucruri, atunci când decurge urmărirea penală. În cazul când se fac asemenea declarații publice asta vorbește despre înșelare. Ceea ce s-a demonstrat la televiziune confirmă încă o dată că acest dosar este cusut cu ață albă. Cunosc, din sursele oficialilor de la Chișinău, că nu cunoaște nimeni despre implicarea lui Vardanian în structurile secrete de aici”, a delarat Urâtu, precizând că în scurt timp jurnalistul va fi eliberat.
Jurnalistul Ernest Vardanian a fost arestat pe 7 aprilie fiind acuzat de spionaj şi înaltă trădare. El riscă între 12 şi 20 ani de închisoare. O instanţă ilegală de la Tiraspol a dispus, la 10 aprilie, prelungirea cu încă doua luni mandatul de arest pe numele jurnalistului.
Arestarea ziaristului a fost condamnată de autorităţile de la Chişinău şi lideri politici, iar mai multe organizaţii de media din Moldova şi de peste hotare au cerut autorităţilor de la Tiraspol să-l pună în libertate necondiţionat de jurnalistul Ernest Vardanian.