Proiecte de 2,8 miliarde de lei vor fi finanțate în cadrul programului „Satul European”. Este vorba de 612 proiecte selectate în cadrul Programului Național Satul European sau 82% din totalul solicitărilor depuse – 748 la număr.
„Cele mai multe localități au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare – 223 de proiecte, ceea ce înseamnă că 223 de primării vor oferi acces la apă sau condiții sanitare de calitate în comunitățile lor. Bugetul alocat proiectelor de apă și canalizare este de 1,59 miliarde lei”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit lui Spînu, 57 de proiecte au fost selectate pentru instalarea iluminatului stradal, în timp ce pentru construcția, renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, monumente istorice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, au fost selectate 198.
În plus, pentru instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile au fost selectate 30 de proiecte, iar pentru construcția și reconstrucția edificiilor sportive, a clădirilor destinate prestării serviciilor sociale, inclusiv a infrastructurii medicale, au fost selectate 104 proiecte.
Valoarea totală a proiectelor este de 2,8 miliarde de lei (2 797 484 843,20), iar contribuția FNDRL va fi de 2.5 miliarde lei.
Costurile totale estimate pentru implementarea programului Național „Satul European” în perioada 2024-2028 se ridică la peste 5,3 miliarde de lei. Dintre aceștia, peste 2,5 miliarde de lei vor fi asigurați din bugetul de stat prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală. Împreună cu Ministerul Finanțelor, în baza selecției pe care o vor face, se va decide cum vor fi distribuite fondurile pentru a maximiza impactul în comunitățile locale.
Dincolo de cifrele enunțate de Guvern, experții sunt mai prudenți vis-a vis de gradul de executare a bugetelor locale, implicit al absorbțiilor banilor. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță în anul 2023 nu s-au executat la nivelul bugetelor locale, sub forma de mijloace fixe, sumă de 1, 82 miliarde de lei. Expertul mai spune că există mai mulți factori care ar putea pune în dificultate realizarea programului „Satul European” cum ar fi scăderea părții de venituri ale bugetului de stat, finanțarea externă slabă, granturi puține și gradul de împrumut pe intern al statului, destul de mare, de 7 mlrd de lei, doar în în prima jumătate a anului în curs