Sondajele de opinie publică în timpul campaniei de alegeri poate fi numită o manipulare. În Franţa, pentru comparaţie, se fac circa 300 de asemenea cercetări, există o concurenţă între ele pentru cel mai înalt grad de credibilitate. La noi - totul e... ca de obicei.

Prezentăm doar câteva cifre comparate din sondajele „unice” de la scrutinele precedente. Cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din 6 martie 2005 s-au anunţat următoarele preferinţe ale potenţialilor votanţi, pe scurt: PCRM - 61,6%, BMD - 20,9%, PPCD - 12,1%, PSDM - 4,4%, ceilalţi mult mai jos. Centrul de analiză şi investigaţii sociologice, politologice şi psihologice din Chişinău realizase cercetarea în cadrul proiectului „Barometrul opiniei publice”, gestionat de Institutul de Politici Publice (IPP). La fel, pe scurt, reproducem şi rezultatele alegerilor de atunci: PCRM - 45,98%, BMD - 28,53%, PPCD - 9,07%, „Patria-Родина” - 4,97%, PSDM - 2,92%. Astfel, sondajul a arătat pentru partidul lui Voronin cu 15 procente mai mult decât acesta a luat în alegeri (altă întrebare e cât de veridice au fost şi rezultatelor oficiale). Principalul oponent al acestuia, blocul condus de Serafim Urecheanu, a fost creditat de sondaj cu opt procente mai puţin decât i-au oferit alegătorii. Poate că nu am fi comentat aceste rezultate ale Barometrului, dacă ele nu ar fi avut o influenţă sesizabilă asupra electoratului.

Peste numai doi ani, în mai 2007, la alegerile locale, aceiaşi istorie - IPP a comandat, iar CBS AXA a efectuat un sondaj, prezentat, la fel. cu două săptămâni înainte de votare. Reproducem pe scurt rezultatele cercetării: pentru PCRM - 50,2%, AMN - 10,7%, PPCD - 10,3%.

În realitate, cetăţenii au votat categoric diferit: pentru PCRM - 34,18% în consilii raionale şi municipale şi 32,71% în consiliile orăşeneşti şi săteşti, pentru AMN, respectiv - 16,77% şi 17,35% şi aşa mai departe. Şi de această dată sondajul a fost inexact: cu 15 procente mai favorabil PCRM şi cu şase procente mai defavorabil AMN, ca să nu mai vorbim de alte partide.

Una din schimbările ce trebuie să vină odată cu schimbarea actualei guvernări ar consta în renunţarea la manipulări, în dezvoltarea concurenţei şi a responsabilităţii în sociologie. Acum, însă, pentru a afla adevărata stare de spirit a electoratului, atunci când se anunţă datele sondajului, urmează să scădem vreo 15 procente la PCRM, iar la AMN să adăugăm vreo 6-8%, după cum arată practica.

Tehnologii Politice - PR-ul negru în războiul electoral

Formele de denaturare a informației

Există diverse modalităţi de manipulare a informaţiei. Printre principalele modalităţi aplicate în calitate de tehnologii murdare ale PR-ului negru sunt:

Trecerea sub tăcere – simpla tăinuire a informaţiei de beneficiarul acesteia.

Selectarea – permiterea doar a informaţiilor convenabile.

Trişarea – evidenţierea conştientă doar a unor aspecte convenabile ale fenomenului.

Denaturarea – subestimarea, exagerarea, disproporţionarea.

Inversarea – are loc substituirea „albului cu negrul”.

Modelarea – se inventează nişte date false, care nu există în realitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE