Analistul politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, consideră că cea mai convenabilă poziţie pentru PLDM este să treacă în opoziție, dar și să-și curețe partidul de persoanele șantajabile, anunță Politik.md. Potrivit lui Socor, însă, acest lucru este puțin probabil, pentru că europenii nu ar accepta un asemenea scenariu.
„Eu cred că PLDM trebuie să treacă în opoziţie pentru ca să rămână un partid pro-european, să nu cedeze formaţiunilor pro-ruse. Ei trebuie să scape de persoane șantajabile și să devină opoziție pro-europeană. În Moldova nu avem o opoziție de acest fel, avem doar una pro-rusă. Aceasta este unica lor şansă pentru a revitaliza partidul, distrus intenţionat, dar şi pentru a întoarce instituţiile statului pe făgaşul normalităţii şi începerea aplicării legii în stat. Pentru că cei, care se numesc pro-europeni, au o imagine discreditată”, a declarat Vladimir Socor în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7.
Potrivit lui, la Chişinău aproape că nu există şanse ca să fie formată o coaliţie de guvernare pro-europeană. O altă problemă enunțată de către analist ține de partajarea politică a instituţiilor statului.
„Moldova a ajuns un stat capturat, iar eliberarea sa nu se poate face prin alegeri. Este nevoie de o puternică presiune internaţională pentru eliberarea Republicii Moldova din captivitate”, a spus analistul.
De asemenea, el consideră că regimul oligarchic a folosit sloganele pro-europene în interese personale, de aceea cetăţenii au pierdut încredere în parcursul european al țării. Socor mai afirmă că europenii au ştiut despre ce se întâmplă la Chişinău, dar au tăcut, iar acum R. Moldova a ajuns să se confrunte cu cea mai gravă situaţie din istoria sa. „Cred că oficialii europeni vor face presiuni asupra PLDM ca să cedeze şi să participe la negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare, deoarece un guvern format în afara PLDM nu va mai fi unul pro-european”, a declarat Socor.
Referindu-se la noua clasă poltică, analistul susține că are un respect mare pentru Maia Sandu, dar apariția ei pe arena politică alături de un partid ar însemna divizarea și mai mare a electoratului pro-european. Acest lucru ar putea duce la o risipă de voturi și, respectiv, victoria forțelor de stânga.