Fostul vicepreședinte al Parlamentului , Alexandru Slusari spune că la câteva zile după înțelegerea între Chișinău și Tiraspol privind reluarea livrărilor de la Centrala de la Cuciurgan a energie electrice apar tot mai multe neclarități. Ele se referă, spune Slusari, la anumite rațlionamente legate de calculele din care ar reieși că partea dreaptă a Nistrului achită un tarif trecut prin intermediari. Totodată, Slusari spune că nici până la ziua de astăzi toate înțelegerile cu stânga Nistrului nu au fost făcute publice. El mai adaugă că cetățenii vor trebui să achite cinci zile din decembrie tariful vechi.

„ A trecut aproape o săptămâna din data cănd ministru Spânu a bătut pe ascuns palma cu Gușan și РАО ЕЭС. Am auzit conferința de presă mult întărziată a ministrului cu unele argumente, după mine nejustificate, și cu unele promisiuni. Am văzut poziția rezervată a doamnei președinte cu unele sugestii. La moment nu avem mai multă claritate. Din contra, au apărut multe întrebări suplimentare.

1. De ce tariful la energia electrică a fost stabilit în mărimea de 4,62 lei, chiar dacă Andrei Spânu vorbea de cifra în jur de 4 lei ? La moment noi importăm zilnic 5000 Mwt din România cu 90 euro, procurăm peste 6500 Mwt de la Cuciurgan cu 70 euro/Mwt plus Termoelectrica produce zilnic aproximativ 2000 Mwt la preț de 225 euro. Calculați prețul mediu ponderat. La mine a ieșit 100 euro. Adică, prețul mediu de achiziții este 2,04 lei per Kwt. Adăugăm cheltuielile de transportare și distribuții. Nu iesă la mine tariful mai mare de 3,5 lei. Cui plătim peste un leu suplimentar ? Vă amintesc că am avut precedente foarte proaste cu schemele criminale de procurare a energiei electrice de la Cuciurgan.

2. De ce CSE nu a asigurat ca tariful să fie modificat a doua zi după semnarea contractului cu Cuciurgan ? Cinci zile consumătorii au achitat nejustificat energia electrică după tariful vechi.

3. De ce pănă în prezent nu a fost îndeplinită solicitarea doamnei președinte privind publicarea acordului între Energocom și Termocentrala Cuciurgan ?

4. Există totuși măcar o garanția de la Gazprom, în afară jurământul lui Spănu, precum că acest concern este de acord cu cedarea tuturor volumelor de gaz pe malul stăng al Nistrului și nu va cere plata pentru o parte din aceste volume de la Moldova Gaz ? Dacă există, de ce nu este publicată ?

5. La ce preț Moldova Gaz cumpără gaz din rezerva de stat și de ce nu este publicat contractul, semnat între Moldova Gaz și Energocom ?

6. De ce nu este posibil de micșorat tariful la gaz, în situația cănd prețul mediu de procurare a gazelor în rezerva de stat este sub 1000 dolari, ceea ce ar corespunde tarifului aproximativ de 23 lei pentru m3 ?

Cred că domnul ministru offshor-structurii și dezvoltării Transnistriei ne datorează încă o conferință de presă!”, a scris Slusari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE