Situaţia partidelor politice de pe cele două maluri ale Nistrului a fost discutată la Chișinău, în cadrul proiectului „Construirea încrederii între ambele maluri ale râului Nistru – pregătirea profesională a experţilor în politici publice”. La discuţii au luat parte experţi de pe ambele maluri ale Nistrului: expertul „Politicon”, Ion Tăbârţă,  lectorul Universităţii de Stat din Moldova, Nicolae Ţveatcov și fostul Negociator Şef din partea Tiraspolului, Vladimir Iastrebceak.

Experții au descris partidele din Republica Moldova, insistând în mod special asupra orientării lor
geopolitice ca element principal de diferenţiere. Potrivit lui Nicolae Ţveatcov, bătăliile politice din R. Moldova sunt o confruntare a clanurilor politice, determinate de ghidajul primilor doi preşedinţi ai ţării. „În contrast, guvernarea comunistă din perioada 2001-2009 a fost descrisă ca o ieşire din acest antagonism al clanurilor, proces stopat de guvernarea AIE, a cărei viitor este, încă, nesigur”, a menționat expertul „Politicon”.
 
Vladimir Iastrebceak a prezentat procesul de constituire a sistemului partidelor de pe malul stâng al Nistrului, admiţând că coagularea partidelor transnistrene a decurs mult mai anevoios, procesul demarând abia la începutul anilor 2000. Cauzele acestei întârzieri rezidă atât în sistemul electoral majoritar, care nu încurajează formarea partidelor, cât şi în figura carismatică a fostului lider Smirnov, care avea o aversiune prost mascată faţă de asemenea formaţiuni.
 
De asemenea, expertul transnistrean a recunoscut că majoritatea partidelor politice din Transnistra sunt create după modelul rusesc, fiind copii fidele ale unor partide importante din Rusia. În acelaşi timp, el a punctat importanţa apariţiei partidului „Vozrojdenie”, aflat sub auspiciile lui Evghenii Şevciuk, şi ambiţiile acestei formaţiuni de a deveni un partid al puterii. În acelaşi timp, a fost subliniată tendinţa de diminuare a importanţei partidului „Obnovlenie”.
 
„Partidele politice din Republica Moldova se divizează în principal pe criteriu geopolitic şi identitar. Există partide cu un discurs pro-estic, există alte partide care susţin integrarea europeană sau unirea cu România. Aceste diferenţe constituie linii fundamentale de disociere, ele fiind mai importante decât criteriile sociale”, a remarcat Ion Tăbîrţă.
 
În timpul discuţiilor, au fost abordate subiecte ce ţin de rolul tinerilor şi a femeilor în politica de pe ambele maluri ale Nistrului. Interlocutorii au constatat similitudini flagrante în comportamentul elitelor politice de pe ambele maluri ale Nistrului, ele fiind refractare faţă de nevoia de a implica aceste grupuri de politicieni (cu mici excepţii).
 
Proiectul este implementat de IDIS „Viitorul” şi Common House şi susţinut financiar de National Endowment for Democracy (NED) şi Hanns Seidel Stiftung. Proiectul are drept scop pregătirea profesională a experţilor în politici publice, în parteneriat cu actorii locali, civili şi politici. La aceste discuții au participat 25 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, care au discutat despre partide și situația din Republica Moldova şi regiunea transnistreană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE