Ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate în cooperare cu angajații Poliției de Frontieră au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale DAESH, în timp ce intenționa să treacă frontiera de stat în baza unui pașaport fals. În prezent, persoana se află în Centrul de Plasament al Străinilor al Biroului Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, până va fi luată decizia extrădării acestuia.

Astfel, la ieșire din țară, prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, s-a prezentat un bărbat de 28 de ani, care s-a legitimat cu un pașaport, eliberat de autoritățile din Ucraina. În timpul controlului de frontieră, persoana manifesta un comportament vizibil agitat, fapt ce a condiționat suplimentarea verificării documentului, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi unul contrafăcut. De menționat că și pe teritoriul Republicii Moldova bărbatul a intrat ilegal din Ucraina, pe cale terestră.

Cetățeanul străin de mai mult de un an se afla în vizorul Serviciului de Informații și Securitate, iar urmare a conlucrării și schimbului prompt de informații cu subdiviziunile MAI și Procuratura Municipiului Chișinău, oficiul Principal, a fost confirmată identitatea tânărului, fiind vorba despre un cetățean al Tadjikistanului, membru al organizației extremist-teroriste internaționale DAESH, ce activează în Republica Arabă Siriană.

La fel, a fost stabilit că bărbatul este anunțat în căutare de către organele de drept ale Republicii Tadjikistan pe motivul implicării acestuia în acțiuni ilicite prevăzute de art. 401 al. 1 din Codul Penal al Republicii Tadjikistan (implicarea ilicită și participarea cetățenilor Republicii Tadjikistan și a persoanelor fără cetățenie în formațiunile înarmate, conflicte armate sau acțiuni militare pe teritoriul altor state) și art. 179 al. 1 punctul 2 (implicarea în comiterea infracțiunilor cu caracter terorist sau alte acțiuni de asistență în vederea comiterii acestora).

Materialele acumulate despre activitatea ilegală a cetățeanului străin au fost puse la dispoziția autorităților de ocrotire a normelor de drept din Tadjikistan, pentru a iniția procedura de extrădare și luarea măsurilor legale ce se impun în privința străinului.

Pe faptul acțiunilor ilicite ale cetățeanului străin au fost inițiate două cauze penale în baza art. 361 al. 2, art. 362 Cod Penal al Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE