Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, marţi, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). Jucătoarea de 31 de ani se declară "șocată și dezamăgită" de această decizie și anunță că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

La aproape un an de la vestea care cutremura lumea tenisului, după repetate amânări și audiere întârziată, Simona Halep a aflat că nu poate reveni pe teren până pe 6 octombrie 2026, în cazul unui apel nefavorabil.

ITIA a anunțat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP). Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ''violări intenţionale'' ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

„Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise - toate au fost negative, pâna la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu include substanțe interzise, însă acum știm - și tribunalul a fost de acord - cã unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv pâna in prima parte a anului 2023, toate rezultatele find negative.(...) Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care I-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele in fața acestor acuzații false si pentru a mã întoarce pe teren. Intenționez sã apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor in cauză", a transmis Simona Halep.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE