Neîncrederea faţă de liderul separatist Igor Smirnov ar fi motivul principal pentru care Moscova a amânat acordarea celei de-a treia tranşă a ajutorului financiar destinat pensionarilor dinTransnistria.  Despre aceasta a comunicat ex-preşedintele sovietului suprem al autoproclamatei republici nistrene, Evghenii Şevciuk, într-un interviu pentru Vzglead.ru.

Potrivit lui Şevciuk, neacordarea de către Rusia a ajutorului financiar nu este o presiune asupra Transnistriei, ci o neînţelegere faţă de transparenţa în gestiunea fondurilor transferate pe contul bancar al organului legislativ al regiunii transnistrene. În acelaşi timp, politicianul recunoaşte că această decizie generează probleme suplimentare în auto-proclamata republică.

Evghenii Şevciuk a mai declarat că întreruperea asistenţei financiare pentru Transnistria nu a afectat deocamdată pensionarii din regiune. Aceştia primesc la timp adaosul la pensii. Pentru aceste scopuri, potrivit lui Şevciuk, se utilizează mijloacele financiare, acumulate din plăţile locuitorilor din regiune pentru achitarea gazelor naturale.

“În prezent, pentru soluţionarea problemelor apărute în relaţiile dintre Moscova şi Tiraspol este necesară o mai strânsă colaborare dintre reprezentanţii din partea Rusiei şi Transnistriei”, conchide fostul speaker de la Tiraspol.

Amintim că la 23 iulie, curent, publicaţia rusă "Kommersant" a anunţat că Transnistria nu mai primeşte ajutor financiar din partea Rusiei, din cauza retransferării banilor destinaţi pensionarilor pe contul celei mai mari bănci de la Tiraspol, "Gazprombank, preşedintele Consiliului de conducere al căreia este Oleg Smirnov, fiul liderului separatist, Igor Smirnov.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE