Toţi participanţii la procesul de reglementare a conflictului transnistrean sunt gata pentru colaborare. Declaraţiile au fost lansate de către liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, în cadrul conferinţei la nivel înalt “Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” organizată de OSCE.
Totodată, liderul transnistrean s-a arătat încrezător că mai multe probleme existente pot fi soluţionate şi a pledat pentru înlăturarea barierelor artificiale în soluţionarea acestora.
Reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală în cadrul Ministerului Afacerilor Externe german, Patricia Flor a declarat că Germania va continua să susţină procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de consolidare a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.
În cuvîntul său de salut, prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că, în ultima perioadă, s-au întreprins acţiuni importante în procesul de reglementare a problemei transnistrene, precum reluarea procesului de negocieri, adoptarea principiilor şi procedurilor ce stau la baza acestor negocieri, dar şi aprobarea unei agende clare în acest sens.
„Printre cele mai relevante realizări se numără: decizia privind reluarea activităţii grupurilor de lucru pentru măsurile de consolidare a încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, facilitarea circulaţiei oamenilor în perioada sărbătorilor pascale, organizarea odihnei copiilor în tabere de vară etc. Un succes incontestabil este şi reluarea circulaţiei transportului feroviar care traversează şi regiunea transnistreană", a precizat premierul.
Vlad Filat a subliniat că există încă multe probleme nesoluţionate, printre acestea problema asigurării circulaţiei libere a oamenilor şi mărfurilor, restabilirea legăturii telefonice şi infrastructurii, examinarea problemelor din Zona de securitate etc.
De menţionat că, evenimentul a fost organizat sub egida OSCE, cu sprijinul Irlandei, care exercită preşedinţia OSCE şi al Guvernului german. Printre participanţi se numără negociatorii politici, şefii grupurilor de lucru sectoriale de la Chişinău şi Tiraspol, reprezentanţii formatului "5+2" şi alţi actori internaţionali antrenaţi în rezolvarea conflictului.
Conferinţa "Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean" se va desfăşura până pe data de 23 iunie.