Ministrul de Externe, Mihai Popşoi, a declarat că, împreună cu partenerii ucraineni, Republica Moldova verifică „tot ceea ce intră şi iese din regiunea transnistreană”, notează IPN.

Potrivit lui Popşoi, regiunea este lăsată să primească tot de ce are nevoie şi acţiunea are loc „nu pentru a crea crize sau probleme umanitare”. Popşoi a declarat într-un interviu pentru Evropeiskaea Pravda că în prezent s-a convenit asupra controlului comun al frontierei pe segmentul transnistrean.

„Ani de-a rândul ne-am dorit acest lucru, dar abia acum a devenit o realitate – împreună cu partenerii noştri ucraineni, controlăm tot ceea ce intră şi iese din regiunea transnistreană. Nu pentru a crea crize sau probleme umanitare. Lăsăm ca regiunea să primească tot de ce are nevoie. Dar vrem să vedem şi reciprocitate din partea lor, ţinând cont de toate avantajele şi stimulentele pe care le are regiunea, inclusiv din procesul de integrare europeană”, a spus Popşoi

Ministrul a vorbit şi despre contribuţia Moldovei la sporirea capacităţilor ţării vecine de a exporta, inclusiv despre podul în fază de construcţie lângă Yampol şi tranzitarea trenurilor cu mărfuri civile prin zona transnistreană a Republicii Moldova. Cel din urmă subiect este negociat în exclusivitate de autorităţile de la Chişinău şi Kiev, fără implicarea Tiraspolului, a menţionat Popşoi.

În februarie 2022, Ucraina a închis două puncte de trecere a frontierei cu regiunea transnistreană: Cuciurgan-Pervomaisk şi Platonovo-Goianul Nou. Kievul a interzis atât ieşirea, cât şi intrarea prin acestea. În aprilie 2022, forţele de apărare ale regiunii Odesa şi-au întărit apărarea la frontiera de stat cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean. Anunţul a fost făcut de autorităţile din Odesa. Înainte de aceasta, canalul de Telegram Novosti Pridnestrovia susţinea că la punctul de trecere a frontierei „Pervomaisc-Cuciurgan”, din partea Ucraineiau fost instalate plăci de beton, saci cu nisip şi vehicule blindate.

În octombrie 2023,Ucraina a decis să redeschidă punctul feroviar de trecere a frontierei cu Moldova, pe segmentul transnistrean, „Pervomaisc-Cuciurgan”, iarbGuvernul de la Chişinău anunţa că prim-miniştrii Dorin Recean şi Denis Şmigal au demaratbcontrolul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar„Novosaviţkoe – Cuciurgan”, în scopul fluidizării traficului de mărfuri între cele două state.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE