Cutremurul cu magnitudinea 7, înregistrat în noaptea de vineri spre sâmbătă în oraşul Christchurch, din Noua Zeelandă, a provocat deplasarea unei părţi a Pământului către dreapta cu peste trei metri, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.
Seismul a fost provocat de coliziunea continuă între placa tectonică pacifică şi cea australiană, a afirmat profesorul Mark Quigley, de la Canterbury University. "O parte a Pământului s-a deplasat spre dreapta (...) cu până la 3,3 metri şi în unele locuri a fost împinsă în sus", a spus el. "Am văzut două case care au fost rupte complet în două de cutremur", a continuat el.
Faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa se explică prin ora la care a avut loc cutremurul şi prin soliditatea clădirilor, potrivit specialiştilor.
"Noua Zeelandă are regulamente foarte bune în domeniul construcţiilor, ceea ce înseamnă că imobilele sunt solide în comparaţie cu, de exemplu, Haiti", a subliniat profesorul Martha Savage, de la Universitatea Victoria, din capitala Wellington. "A fost un cutremur cu o magnitudine asemănătoare celui din Haiti, dar pagubele sunt mult mai mici. Deşi coşurile caselor şi faţadele mai vechi s-au prăbuşit, structurile sunt foarte bine construite", a mai spus Savage.
Ultimul cutremur major înregistrat în Noua Zeelandă, din 16 iulie 2009, a avut o magnitudine de 7,8 grade, provocând deplasarea extremităţii sudice a ţării cu 30 de centimetri şi apropiind-o de Australia.