Ea afirmat că Fondul Monetar Internațional a cerut anularea facilităților fiscale pentru sectorul HoReCa, deoarece acestea au fost adoptate la pachet cu alte decizii, precum amnistia fiscală, care au dus la înghețarea programului cu FMI.
”Programul cu FMI era imperativ necesar pentru a aduce suport bugetar din partea Uniunii Europene. De aceasta depindea spațiul nostru fiscal pentru a face cheltuieli, inclusiv cheltuieli de personal pentru pensii și salarii și pentru investiții în dezvoltarea țării. Nenorocul sectorului HoReCa este că aceste facilități fiscale au fost adoptate la pachet cu alte decizii, faptul că nu s-a făcut la adoptare atunci un studiu de impact. Pentru reluarea programului FMI au fost niște linii roșii care au ținut de reversarea deciziilor care au dus la înghețarea programului”, a adăugat Natalia Gavrilița.
La rândul lor, reprezentanții sectorului HoReCa au expus problemele cu care se confruntă în activitatea lor. În acest context, reprezentanții sectorului HoReCa au solicitat examinarea posibilității de a renegocia acordul cu Fondul Monetar Internațional, care urmează să fie semnat în luna septembrie, anul curent. ”Voi discuta cu reprezentantul FMI în Republica Moldova, Volodimir Tulin despre posibilitățile și mai ales despre costurile redeschiderii negocierilor”, a conchis ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.
Amintim că și președintele Igor Dodon a îndemnat Guvernul să renegocieze anumite condiționalități rezultate din discuțiile FMI după o discuție cu reprezentanții mediului de afaceri care s-au plâns pe modificările fiscale care le vor afecta activitatea.