Un sondaj realizat în Rusia, care va fi publicat la 25 decembrie, ziua în care liderul sovietic Mihail Gorbaciov a demisionat, sugerează că majoritatea ruşilor continuă să “regrete foarte mult” destrămarea Uniunii Sovietice şi îşi doresc ca acest lucru să nu se fi întâmplat.
Sondajul, realizat de Centrul Levada din Moscova, arată că aproape 60 la sută dintre ruşi sunt nostalgici în legătură cu trecutul. Potrivit Christian Science Monitor, numărul lor este mai mic cu 25 la sută faţă de acelaşi sondaj realizat în 2000, dar este încă suficient de mare pentru a fi luat în seamă.
Grupul social care duce cel mai mult dorul Uniunii Sovietice este format din pensionari (85 la sută), care susţin că nu-şi pot permite hrană adecvată, îmbrăcăminte şi medicamente aşa cum o făceau în trecut.
În plus, o declaraţie politică a secretarului de stat al Uniunii statale Rusia-Belarus, Pavel Borodin, lasă să se înţeleagă că refacerea URSS nu este un deziderat atât de imposibil de atins. Oficialul a declarat miercuri că până în 2017 Uniunea Sovietică va fi restaurată, iar “noul stat al muncitorilor, ţăranilor şi intelectualităţii care se va alătura primelor două categorii sociale va fi mai mare, mai bun şi mai puternic decât prototipul marxist al acestuia”, relatează portalul MigNews, citat de Agerpres.
Motivul declaraţiei lui Borodin este semnarea actului de constituire a Uniunii Vamale, semnat miercuri, la Alma Ata (capitala economică kazahă) de preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului (Dmitri Medvedev, Aleksandr Lukaşenko şi Nursultan Nazarbaev).
Potrivit lui Borodin, în noua Uniunea Sovietică vor intra nu doar fostele republici sovietice, între care Ucraina şi Georgia, dar şi state care fac parte în prezent din Uniunea Europeană, pe care însă nu le nominalizează.