Șeful PA, Veronica Dragalin crede că, odată cu apropierea alegerilor locale, care vor avea loc în R. Moldova pe 5 noiembrie, ar putea să apără nereguli legate de finanțarea partidelor politice, de aceea investigațiile vor continua în campania electorală.
Procuratura Anticorupție investighează câteva cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice și estimează că în perioada electorală ar putea avea loc mai multe infracțiuni legate de folosirea unor resurse financiare imposibil de justificat sau depunerea de rapoarte false la CEC.
Veronica Dragalin, a spus, într-un interviu la Europa Liberă, că ar fi vorba de, cel puțin, cinci-șase dosare separate, în care sunt vizate „persoane fizice care reprezintă conducerea unui partid, care acceptă cu bună știință finanțarea ilegală din partea unui grup criminal organizat, de exemplu”. Procurorul-șef a refuzat să precizeze despre ce partide sau politicieni este vorba, invocând secretul anchetei.
„La acest moment, noi aveam mai multe investigații, pornite în diferite perioade, ce vizează anume infracțiunile care au legătură cu finanțarea ilegală a partidelor politice. Aici sunt mai multe infracțiuni, de exemplu, acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, depunerea rapoartelor false la Comisia Electorală Centrală, coruperea alegătorilor, finanțarea partidelor politice din surse interzise... Deci, noi, procurorii anticorupție, avem în gestiune mai multe dosare, pe mai multe partide politice”, a spus Dragalin.
Dragalin crede că, odată cu apropierea alegerilor locale, care vor avea loc în R. Moldova pe 5 noiembrie, ar putea să apără și alte nereguli legate de finanțarea partidelor politice, de aceea investigațiile vor continua în campania electorală.
„De exemplu, în perioada electorală, partidele sunt obligate să depună rapoarte în fiecare săptămână la CEC despre cheltuielile partidului și despre finanțarea lor, care sunt veniturile partidului. Dacă în perioada electorală un partid va depune un raport care conține informații false, asta e o infracțiune legată de finanțarea ilegală a partidelor politice, depunerea unui raport fals”, a subliniat Dragalin
Ea a mai spus că astfel de cazuri se întâmplă „foarte des în R. Moldova, implică foarte-foarte mulți oameni și sume foarte-foarte mari de bani murdari, care intră în țară și sunt folosiți pentru a finanța activitatea politică”.