Premierul Dorin Recean a reacționat la problema salariilor asistenților sociali din Chișinău și spune că Guvernul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul municipalității.

„Primarul Ceban a tăiat salariile asistenților personali din Chișinău, lăsându-i fără bani și într-o situație foarte gravă, iar persoanele cu dizabilități severe au rămas fără îngrijirea atât de necesară. Este inacceptabil și Guvernul va veni cu o soluție de urgență” – a declarat premieru Recean. Ela propus o formulă pe care executivul o va aplica în cazul asisteților personali

„Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Prin modificarea respectivă Guvernul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei. Asistenții personali nu au timp să aștepte ca Ceban să se oprească din a pune în pericol acest serviciu social important. Oamenii nu trebuie să sufere din cauza incapacității primarului Ceban de a administra primăria și de a aloca banii publici către oamenii care au cea mai mare nevoie”, a menționat Recean.

"Ipocrizie totală!", a reacționat primarul capitalei la anunțul premierului, Dorin Recean. Ion Ceban spune că problema nu va fi rezolvată de Guvern, așa cum afirmă Recean, dar va fi pusă pe umerii Primăriei Chișinău, adică povara salarizării asistenților personali, care este prerogativa exclusivă a statului.

„Guvernul a creat o problemă și a exclus intenționat doar Chișinăul și UTA Găgăuzia din programul „Restart” și nu finanțează salariile pentru asistenții personali doar aici, după care anunță falnic că vor rezolva această problemă, dar planifică din nou să bage mâna în buzunarul chișinăuienilor și să ia din bugetul chișinăuienilor pentru a plăti serviciile sociale de care este responsabil Guvernul... Acum, Guvernul vrea modificarea legii privind finanțele publice locale, și doar pentru Chișinău să revină de aici în colo încă și mai puțin, adică deja 45% cu destinație generală, iar 5% cu destinație specială să fie distribuite pentru servicii sociale de care este responsabil direct Guvernul pentru toți cetățenii. Iarăși Chișinăul este discriminat și își bagă mâna cei de la conducere în bugetul chișinăuienilor.  Ceea ce își doresc ei, este ca să nu permită Primăriei Chișinău să se dezvolte și să creeze drumuri, școli, grădinițe, poduri, parcări, curți de bloc și multe alte proiecte pentru oraș... Dacă se va ajunge la asta vom contesta în toate instituțiile naționale și internaționale. Acesta este un amestec direct în treburile primăriei cu scopul de a lăsa primăria fără finanțe", a menționat Ion Ceban

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE