ipn.mdFostul consilier municipal din fracțiunea PCRM, Victor Gurău, a prezentat astăzi scheme prin care banii erau furați de la Banca de Economii și transferați pe conturile unor firme offshore, anunță Politik.md.
După conferința consilierului din 2013, în care a prezentat schemele prin care se delapidau fonduri de la BEM, astăzi Victor Gurău a venit cu noi detalii. Potrivit lui, alături de liderul PLDM, Vlad Filat, după gratii ar trebui să mai stea și alți demnitari de rang înalt.
„Printre actorii principali sunt și Ilan Shor, Valentin Bodișteanu, Ivan Tomailî și alți clienți. Eu nu sunt mulțumit pe faptul că CNA pune accentul pe a-i căptuși pe oamenii de afaceri. Dar pe mine mă interesează rechinii, persoanele cu rang de răspundere în stat, care aveau în obligațiunea lor gestionarea corectă a proprietății poporului și anume pachetul de acțiuni de la BEM.
Iar noi, statul R. Moldova, eram reprezentați de un „simplu prim-ministru”, dar și de către cei care se dau mari experți și vicitme ale regimului. Anume: Veaceslav Negruța, fostul ministru al Finanțelor; Victor Bodiu, fost președinte al Consiliului de administrație în 2012-2013 și Veaceslav Ioniță, fost deputat. La fel este și în cazul lui Veaceslav Mămăligă, și a Elenei Matveeva, care erau membri în Consiliul de administrație, dar care ulterior au fost schimbați”, a declarat Gurău, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, fostul ales local confirmă faptul că de la BEM au început a fi luate credite neperformante din anul 2009 sumă care se ridica la peste 100 de milioane de lei, însă în 2013 suma de bani delapidați a atins cote maxime.
„Până în 2013 suma creditelor nerperformante se ridica la circa 1,3 mlrd de lei. La moment, creditele neperformante consitituie peste 4 mlrd de lei. La întrebarea: de ce s-au majorat creditele? - să raspundă Bodiu, care împreună cu Ioniță și Negruța ne linișteau că situația se va stabiliza. În spatele acestei liniști, însă, se pregătea a doua etapă Filat-Shor, care din 2013 intra în pâine. Filat-Shor au făcut nu doar ca procesul să devină negativ, dar practic au preluat controlul absolut asupra instituției bancare”, a explicat Victor Gurău. El a mai precizat că „de fapt BEM era cheița pentru a deschide safeul de la Banca Națională”.
Fostul consilier municipal afirmă că omul de afaceri Ilan Shor spăla banii de la BEM, prin intermediul Băncii Sociale și Unibank, iar ulterior banii dispăreau pe conturile unor firme offshore, iar la rândul lor – pe conturile altor firme. De asemenea, Victor Gurău îl acuză și pe guvernatorul demisionar al BNM, Dorin Drăguțanu, de faptul că nu a intervenit în a păstra securitatea economică a statului.
„Vreau să vă spun că eu aștept ca lui Drăguțanu să-i fie puse cătușele pe mâini. Problema e mult prea mare și mult prea serioasă pentru securitatea economică din R. Moldova.
Noi trebuie să cerem ca și ceilalți, care au ocupat funcții înalte, să fie trași la răspundere pentru rea intenție și gestionare frauduloasă a bunurilor publice. Filat nu-i singurul „kaziol” (n.r. țap ispășitor), noi avem încă foarte mulți. Și fiecare din ei trebuie să răspundă, la fel ca și cei care prin votul lor în Guvern au dăunat intereselor economice ale statului. Deși votul lor este unul colectiv, răspunderea este individuală și trebuie să răspundă pentru faptele care le-a săvârșit”, a mai spus Gurău.
Referitor la pachetul de acțiuni al statului la Banca de Economii, ex-consilierul PCRM afirmă că imediat ce acesta a fost reîntors în proprietatea statului, BNM a introdus administrare specială la BEM, astfel încât pachetul de acțiuni să nu mai poată fi returnat la dorința cuiva. Iar în ceea ce privește caruselul financiar, folosit în delapidările de fonduri, Victor Gurău menționează că „mulți dintre cei, care au avut funcții de conducere, cunosc unde în prezent sunt banii”. 
captura privesc.eu 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE