Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a arătat nedumerit de decizia Chișinăului de a-i interzice intrarea în țară a compozitorului Goran Bregovic. Vucic a avut o reacție tăioasă la adresa Chișinăului.

„Nu am avut posibilitatea să discut mai mult cu doamna Sandu despre interdicția pentru unii cetățeni ai Serbiei de a intra în Republica Moldova. Cauzele sunt ciudate. Când în societatea moldovenească cineva este deranjat că Bregovic interpretează melodia ”Kalașnikov”, atunci apare întrebarea, ce se întâmplă, oameni? Nu cred că statul reacționează astfel. Vom avea posibilitatea să mai discutăm cu partenerii noștri din Moldova despre acest subiect”, a declarat Vucic

Declarațiile au fost făcute în marja reuniunii de la Atena care a întrunit oficiali ai statelor Balcanilor de vest, Bulgaria, Croația, România, Ucraina și liderii Uniunii Europene.

Pe parcursul zilei de ieri, ministerul sârb de Externe a cerut explicații de la Chișinău cu privire la interzicerea interpretului Goran Bregovic de a intra în Republica Moldova, pentru a lua parte la un concert. Ministrul Ivica Dacic a menționat că o astfel de decizie nu este în concordanță cu relațiile tradiționale de prietenie dintre Serbia și Moldova, adăugând că decizia a provocat reacții negative și a fost condamnată de publicul din Serbia.

Dacic a mai spus că Bregovic a concertat în toată lumea și nu a avut niciodată astfel de probleme. Bregović ar avea interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2022, fapt de care au fost informați din timp organizatorii festivalului Gustar. Precizările au fost făcute de Poliția de Frontieră, după ce subiectul a stârnit reacții în spațiul public.

Interpretul bosniac Goran Bregovic, care trebuia să participe la festivalul Gustar, a primit refuz de intrare în Republica Moldova. Despre aceasta au anunțat organizatorii evenimentului, după care a venit și reacția compozitorului

„Am fost foarte dezamăgiți atunci când nu ni s-a permis intrarea în Republica Moldova pe aeroportul din Chișinău, fără nicio explicație oficială. Am făcut numeroase turnee cu muzicienii mei în toată Europa și nu am avut niciodată dificultăți nicăieri. Îmi place foarte mult țara dumneavoastră și este o plăcere pentru mine să răspund la oportunitatea de a cânta în Moldova, mai ales la un festival atât de colorat și unic precum Gustar. Îmi pare foarte rău că am fost privat de bucuria și plăcerea de a apărea în fața dumneavoastră de data aceasta.”, a menționat Bregovic

De menționat că Bregovic a anunțat în mai multe rânduri că sprijină public atât invazia rusă în Ucraina, cât și anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia din 2014. Acestea au și fost motivele care au stat la baza interdicției de la intra în Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE