Fostul președinte al României, Traian Băsescu, îl acuză pe actualul șef al statului Român, Klaus Iohannis, de „înaltă trădare a țării”, scrie cotidianul.ro. Potrivit sursei, aceste acuzații au fost lansate în cadrul unui interviu acordat postului România TV.
Traian Băsescu susține că Klaus Iohannis că a făcut o serie de acte majore, de-a lungul perioadei de după alegeri, în care a subordonat interesele României celor ale Germaniei sau, după caz, binomului Germania-Rusia, inclusiv periclitând stabilitatea Pactului strategic cu SUA.
Întrebat care consideră că sunt cele mai mari gafe ale lui Iohannis, ca președinte, Băsescu a enumerat mai multe gesturi grave, și „complicate”, totodată, după cum s-a exprimat el. În primul rând, el s-a referit la derularea Consililui european de anul trecut, privind energia, transporturile și comunicațiile, la care a participat Klaus Iohannis, din partea României.
„Eu l-am acuzat pentru Consiliul european de anul trecut care a avut ca tematică energia, la care a participat și unde a lăsat ca în concluzii să fie confidențialitate asupra prețului de achiziție a gazelor naturale în condițiile în care tema consiliului era unificarea sistemelor energetice, pe gaze și electricitate. Or, asta a fost ABSOLUT ÎN FAVOAREA GERMANIEI! (s.n.).
Nu aveam dreptul să mergem pe ideea că, dacă discutăm despre o piață energetică unică, unii achiziționează la un preț și alții la alt preț, funcție de cum „stau” politic cu Federația Rusă, spre exemplu. Este inadmisibil. Trebuia ca prețurile de achiziție să fie raportate la comisie de către fiecare țară și uniformizate la nivelul UE. Altfel, despre ce piață concurențială discutăm când tu, Germania, iei energia mult mai ieftin decât o iau eu, România, sau decât o ia Franța, spre exemplu?” s-a indignat fostul președinte.
El a explicat că acest lucru îi afectează sever pe români: ”Ne afectează locurile de muncă prin scăderea competitivității în raport cu Germania!”.
Pe aceeași linie, fostul președinte a mai punctat: „Sau, tot pe energie, guvernul României, președintele României, nu spun nimic despre faptul că a început proiectul Northstream ll, prin care Germania își trage a doua conductă din Federația Rusă, numai pentru ea, prin Marea Baltică, pentru aprovizionare cu gaze. Păi despre ce piață liberă mai vorbim, iar tu, Românie, taci? Și la confidențialitatea prețurilor, și la un alt proiect special Federația Rusă-Germania, și România, parcă, nici nu se prinde…”.
Altă greșeală majoră, în opinia lui Băsescu, și tot în favoarea Germaniei, „a fost atunci cînd s-a păcălit cu cotele de refugiați, a acceptat principiul, ”lasă că-i vorba de o mie optsute și acceptăm principiul cotelor…”, dar oricine vedea că nu poate fi vorba de 40-50.000 de imigranți, ci de mult mai mulți. Avem 1,5 milioane de anul trecut și mai vin două milioane anul ăsta, dar noi am rămas cu povestea cotelor, deci este o altă greșeală”.
În fine, o altă mare greșeală: ”Pilonul nostru de securitate este legat de SUA. Ei și-au adus baze militare și pușcași marini la Kogălniceanu, ei au avioane F-16 aici, tancurile americane Abrams sunt aici, deja poziționate, artileria americană e deja poziționată aici, logistică pentru încă vreo cîteva mii de militari americani care să vină la noi, cu ei am făcut scutul anti-rachetă și, ce să vezi? România a cumpărat rachete anti-tanc de la Germania. Și nu avem un militar german în tot sistemul de apărare al flancului estic al NATO, implicit în România” a mai spus Băsescu, reamintind că SUA a avut anul trecut un buget alocat pentru Europa de 700 de milioane de dolari, iar acum a mărit la 3,4 miliarde de dolari pentru apărarea flancului estic, iar România dă o sută de milioane de euro Germaniei, care spune că n-o să vedem vreun tanc german că vine să ne apere nouă frontiera.Cred că sunt trei greșeli consistente, care vor avea impact asupra României”,  a conchis Băsescu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE