Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova nu are o datorie de 800 de milioane de dolari față de compania rusă Gazprom pentru livrări de gaze. De asemenea, ea a acuzat Moscova că încearcă să înşele oficialii de la Chişinău la acest capitol, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Președintele Republicii Moldova a explicat că c companie internaţională a efectuat un audit şi ”nu a găsit nicio datorie faţă de Gazprom de 800 de milioane de dolari”.

”Au încercat să ne păcălească în 2021", a precizat Maia Sandu în timpul unei vizite în regiunea Găgăuzia, potrivit portalului Vedomosti.md.

Republica Moldova, situată între Ucraina şi România, membră a UE, cumpăra în mod obişnuit gaze naturale ruseşti. Dar, la sfârşitul anului 2021, Gazprom şi filiala sa din Moldova au declarat că au acumulat datorii de sute de milioane de dolari care trebuiau rambursate de Republica Moldova pentru a asigura o aprovizionare stabilă în continuare, scrie news.ro.

Gazprom a stabilit datoria la 709 milioane de dolari în urmă cu un an, deşi suma ar fi putut creşte odată cu adăugarea dobânzii.

Potrivit site-ului moldovenesc de ştiri Nokta.md, Sandu a declarat în cadrul unei şedinţe publice că un audit a respins aceste afirmaţii, deşi din comentariile ei nu a reieşit clar dacă există o datorie mai mică.

Sandu a spus că guvernul de la Chişinău va face o declaraţie oficială cu privire la constatări în zilele următoare.

Gazprom nu a răspuns imediat la cererea de comentarii.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova, susţinut de împrumuturi de la instituţiile UE, îşi cumpără gazele din alte surse europene încă din decembrie anul trecut.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE