Pozițiile controverse privind salvarea companiei de automobile Opel GM din Germania de falimentul anticipat al gigantului auto american General Motors (GM) a fragmentat coaliția de guvernământ. Co-proprietari ai Opel au devenit Magma International, manufacturier canadian de echipamente auto în parteneriat cu Sberbanc, banca rusă de stat. Pentru achiziţionarea Opel și-a manifestat interesul şi grupul italian Fiat.
Unda verde acordată investitorului Magna a fost în asentimentul politicienilor germani. Primul ministru al landului Renania de Nord-Westfalia, creştin-democratul Jürgen Rüttgers, a declarat că este "uşurat" de deznodământul negocierilor. În contrast cu ceilalţi actori politici implicaţi în găsirea unei soluţii pentru salvarea Opel, ministrul german al economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, a mărturisit că este adeptul falimentului controlat.
După discuţiile de la Berlin, Siegfried Wolf, unul din şefii de la Magna şi-a exprimat speranţa că multe dintre cele 29.000 de locuri de muncă vor putea fi păstrate, iar cele patru uzine Opel din Germania îşi vor continua activitatea. Conform acordului dintre investitorii străini și guvernul german, Magna va primi 20 % din acțiunile Opel, iar Sberbanc - 35%. GM va reține 35%, cei 10% ramași fiind destinați angajatilor Opel.
În aceste condiții, ministrul economiei al Germaniei, Karl-Théodor zu Guttenberg și-a dat demisia. Acesta s-a opus planului de salvare, susținut de cancelarul german Angela Merkel. În conformitate cu acest plan, guvernul german a promis producătorului Opel acordarea unui împrumut de două miliarde de euro în scopul de a menţine viabilitatea companiei în perioada de transfer noilor săi proprietari.
Aceeaşi poziţia comună au şi alţi reprezentanţi creştin-democraţi, care sunt de părere că alte companii germane în situaţii de faliment vor solicita statului asistenţă financiară. La rândul său, social-democraţii consideră că datorită concepţiei de compromis, salvarea producătorului auto Opel, “va avea o perspectivă în viitor”.