Apa fântânilor din municipiul Chișinău nu este bună pentru consum, deoarece în luna curentă S.A. „Apă-Canal Chișinău” (ACC) a demarat o campanie de dezinfecție și supraveghere a fântânilor.
În cadrul campaniei de curăţare a fântânilor, colaboratorii instituției prelevează probe de apă, o evacuează cu ajutorul unei pompe electrice, după care, aceste surse de apă sunt dezinfectate cu soluţie de clor. În acest sens, specialiștii recomandă populaţiei să consume apă de la robinete sau doar cea fiartă.
Potrivit șefului Departamentului asigurarea calităţii, control şi regelmentare a apei, fântânile se curăţă şi apoi se dezinfectează, din motiv că dezinfecţia făcută într- o fântână necurăţată este total ineficientă. ”După ce se face prelucrarea, noi oferim substanţele dezinfectante necesare. Facem acest lucru de foarte mulţi ani şi probele de laborator demonstrează că dezinfecţia distruge microbii patogeni”, a declarat Arcadie Rusnac.
Cercetările de laborator demonstrează că, apa fântânilor şi izvoarelor se schimbă, din cauza ploilor, zăpezilor, amplasarea WC-lor, a deşeurilor zootehnice, care brusc o pot înrăutăţi. Acești factori pot cauza răspândirea în masă a bolilor diareice acute, a fluorozei endemică, bolilor cardiovasculare, și ale aparatului genito-urinar.
Această campanie se desfășoară în scopul de prevenire şi distrugere a microbilor patogeni din sursele alternative de alimentare cu apă. Zilnic, specialiştii din cadrul ACC reuşesc să dezinfecteze câte 3-5 fântâni. De la începutul lunii, mai bine de 25 de fântâni au fost deja dezinfectate din cele 59 aflate în gestiunea Primăriei Chişinău. Anual, administraţia S.A. “Apă-Canal Chişinău” cheltuie pentru dezinfectarea şi întreţinerea fântânilor din gestiune peste 600 de mii de lei.