Moldova va procura gaze naturale pentru sezonul rece al anului de la compania grecească DEPA, anunță compania de stat Energocom, care nu precizează prețul de achiziție. Compania DEPA are contract de lungă durată cu Compania rusească Gazprom până în 2026, de unde procură gaze. Pentru achiziția gazelor de la compania din Grecia, țara noastră se va împrumuta din nou de la BERD. Autoritățile de la Chișinău nu spun care este suma noului credit și nici la ce dobândă ne împrumutăm

Energocom anunță că a desfășurat cu succes o nouă licitație de achiziție a gazelor naturale, care va spori semnificativ securitatea aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova pe parcursul iernii 2023/2024.

Licitația a fost desfășurată pentru furnizarea volumelor de gaze naturale ce depășesc 100 de milioane de metri cubi care va acoperi o parte semnificativă a aprovizionării pieței de gaze din Moldova în perioada de iarnă. Achiziția respectivă va fi acoperită din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a semnat un Acord de împrumut cu Guvernul Republicii Moldova.

Câștigătoare a licitației a fost desemnată o companie din Grecia, DEPA Commercial S.A. ea depunând cea mai competitivă ofertă dintre participanți.

Directorul DEPA Commercial S.A., dl Konstantinos Xifaras, a declarat că „rezultatul pozitiv al recentei licitații consolidează și mai mult parteneriatul deja puternic dintre cele două companii și confirmă intenția DEPA Commercial S.A. de a rămâne cel mai mare furnizor strategic al Republicii Moldova din Europa, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi diversificarea surselor de aprovizionare pentru piaţa de gaze din Republica Moldova”.

„Continuăm să consolidăm relația cu DEPA Commercial S.A., relație care ajută Republica Moldova să-și sporească securitatea energetică și să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice” a spus Victor Bînzari, Directorul S.A. Energocom.

Pentru a trece de perioada rece a anului R. Moldova are nevoie de aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE