Forțele ruse au distrus complet cea mai mare centrală electrică din zona Kievului. Termocentrala Tripliska era ultima din cele trei uzine electrice deținute de compania Centrenegro. O alta a fost distrusă în martie în regiunea Harkov, iar una a fost capturată de ruși în 2022, în regiunea Donețk.

Atacul masiv la rușilor de peste noapte cu 82 de drone și rachete a lovit din nou infrastructura energetică a Ucrainei, sporind temerile cu privire la rezistența sistemului energetic ucrainean, vizat sistematic de la începutul invaziei. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că lipsa sistemelor moderne de apărare antiaeriană Patriot a permis rușilor să distrugă Centrala Termoelectrică (TPP) Trypillia de lângă Kiev.

Ministrul de externe a declarat că Ucraina se va consulta cu partenerii străini cu privire la „accelerarea maximă a proviziilor de apărare aeriană”.

În urma Summitului celor Trei Mări de la Vilnius, joi, 11 aprilie, președintele Volodymyr Zelenskyy și-a reînnoit apelul de asistență pentru aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană.

Cu o zi înainte, ministrul de externe Dmytro Kuleba a discutat despre specificul negocierilor cu aliații privind aprovizionarea sistemului Patriot.

Compania Centerenergo a anunțat pierderea a 100% din generație după distrugerea termocentralei Trypilska din regiunea Kiev. Centrala termică Trypilska a fost cel mai mare furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cherkasy și Jytomyr. Anterior, centrala termică Zmievskaya din regiunea Harkov a fost distrusă. Centrala termică Uglegorsk din regiunea Donețk este sub ocupație.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE