Potrivit „Financial Times",în acest an,  Ucraina  va recolta doar 40 de milioane de tone de cereale, comparativ cu cele 48 de milioane de tone produse anul trecut.
 
După anunţul Rusiei şi al Ucrainei, analiştii se tem că şi Kazahstanul, un alt mare producător european de grâu, ar putea lua măsuri similare. Stoparea exportului de cereale de către Federaţia Rusă, care este cel mai mare exportator de grâu în Orientul Mijlociu, va afecta, în primul rând Egiptul Turcia, Siria, Iran şi Libia, scrie „Financial Times".
 
Rusia este ţara care asigură 8% din producţia mondială de grâu. Iar cotaţiile au urcat dramatic: vineri, o tonă de grâu pentru panificaţie, cu livrare în noiembrie, costa 216 euro, la bursa Euronext.
 
Potrivit Reuters, autorităţile ruse ar putea reanaliza perioada embargoului în octombrie, când vor cunoaşte exact amploarea dezastrului.
Rusia nu este la prima măsură de acest fel. În timpul crizei alimentare din 2007-2008, Federaţia a mai restricţionat exporturile, afectând importatorii din Orientul Mijlociu
 
Pentru că mari producători de cereale, Kazahstanul şi Ucraina, au fost afectaţi de secetă şi nu pot suplini Rusia pe piaţa de profil, locul Rusiei este luat de Statele Unite, cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial. Ngozi Okonjo-Iweala, managing director în cadrul Băncii Mondiale, a declarat că interdicţiile asupra exporturilor riscă să declanşeze o repetare a crizei alimentelor din 2007-2008.
 
Menţionăm că,  în Rusia preţul pâinii a crescut cu 20% în doar câteva zile,  urcând  spectaculos de la 15 -  la 18 ruble.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE