Ritmul de scădere a transferurilor de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoane fizice prin băncile din Republica Moldova s-a redus în trimestrul doi, iar economiştii estimează că această tendinţă s-ar putea menţine şi în următoarea perioadă.
Cu toate acestea, condiţiile financiare nu sunt nici pe departe normale, iar semnele de relansare a unor economii în care muncesc moldovenii sunt prea slabe pentru a miza pe o creştere mai pronunţată a veniturilor acestora şi, respectiv, a transferurilor de valută.
Moldovenii au trimis acasă în prima jumătate a acestui an 515.03 mil. USD, cu 31.95% mai puţin decât în perioada respectivă a anului trecut, când transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoane fizice prin băncile din Republica Moldova au constituit 756.8 mil. USD.
În anul 2008 valoarea remiterilor a atins un nivel record, însă, după luna iulie a fost în continuă scădere faţă de luna precedentă, cu excepţia lunii decembrie.
O micşorare a transferurilor lunare, evaluate în dolari SUA, s-a produs şi ca urmare a deprecierii euro faţă de moneda americană, dar şi a sumelor transferate ca urmare a faptului că o parte dintre moldoveni şi-au pierdut locurile de muncă sau sunt plătiţi mai prost. Astfel, R. Moldova se înscrie în tendinţele mondiale, care arată o încetinire a fluxului de transferuri către statele în curs de dezvoltare, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.
Experţii BM estimau anterior că rata de creştere a remiterilor moldovenilor din străinătate se va reduce în anii 2009-2010, însă aceste fluxuri vor continua să fie înalte chiar dacă ţările din care se fac transferurile vor înregistra o mai puternică încetinire comparativ cu SUA şi Europa. Ministerul Economiei şi Comerţului prognoza anterior că remiterile ar putea să scadă în 2009 cu 300-350 milioane de dolari.
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere prognoza intrărilor de transferuri de la persoanele fizice de la 2.4 mld de dolari la o cifră de peste două ori mai mică - 1.1 mld de dolari.
Un recent studiu al Fundaţiei CASE pentru cercetări sociale şi economice în Moldova constata că banii trimişi de la rudele de peste hotare reprezintă a treia sursă de venit pentru locuitorii de la sate, după salarii şi pensii, alcătuind 12% din veniturile gospodăriilor casnice. Totodată, de remiteri beneficiază fiecare a treia persoană din Republica Moldova.