Autoritățile centrale instituie restricții în utilizarea banilor cash. Companiile private din țară, ONG-urile, persoanele fizice care gestionează întreprinderi sau activează în sectoarele justiției și sănătate nu vor putea efectua tranzacții în numerar mai mari de 100 de mii de lei timp de o lună, adică, în medie, 3300 de lei pe zi. Un proiect de lege care instituie noile restricții a fost aprobat azi la ședința cabinetului de miniștri.

Proiectul mai stabilește că vor exista și alte interdicții privind eliberarea de numerar persoanelor fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător. De exemplu, plățile către persoanele care vând fier uzat, reziduuri industriale, ambalaj returnabil, precum și către cei care oferă produse agricole și zootehnice nu trebuie să depășească 100 de mii de lei pe an. De asemenea, plățile în numerar ale împrumuturilor și dividendelor către fondatorii companiei sunt limitate la 100 de mii de lei pe an.

Totodată, moldovenii, care nu gestionează întreprinderi, vor putea cumpăra locuințe, cu bani cash, doar în cazul în care prețul bunului imobil nu va depăși 100 de salarii medii pe economie. Conform situației din acest an, este vorba despre o sumă de peste 1,2 milioane de lei. În cazul procurării vehiculelor, tranzacția în numerar va putea fi efectuată dacă prețul bunului nu depășește 50 de salarii medii pe economie sau peste 600 de mii de lei.

Notarii, în procesul autentificării contractelor de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile ce depășesc limita stabilită, au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul.

Confederația Patronatelor a cerut la ședința executivului să amâne aprobarea proiectului, deoarece sunt mai multe obiecții la document.

”Acest proiect de lege nu a primit aviz favorabil a grupului de lucru a comisie de stat și sunt obiecții mari. La fel, comunitatea contabililor au mari obiecții, poate este cazul să consultăm acest proiect suplimentar înainte de a fi aprobat, a declarat președintele Confederației Patronatelor, Leonid Cerescu.

Premierul Dorin Recean a declarat însă că proiectul trebuie grăbit pentru a opri scheme dubioase de tranzacționare cu numerar.

„Noi trebuie să avem grijă să curățăm procesul de circulație a fluxului de numerar. Acest lucru este destul de dificil. Pe de altă parte, asta va aduce mai multă transparență în activitatea agenților economici, a tuturor instituțiilor. Limitarea numerarului ajută și la lupta contra corupției. Iată ce avem în ultima perioadă, lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar. Noi ca societate trebuie să ne mobilizăm și să reducem maxim posibil utilizarea numerarului. Totodată, trebuie să nu îngrădim drepturile persoanelor, care și-au făcut anumite economii”, a declarat Dorin Recean.

Proiectul ar putea suferi modificări la examinarea în Parlament. Conceptul privind limitarea numerarului este o recomandarea a FMI și UE în procesul tranziției statelor spre moneda digitală

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE