Intenția Republicii Moldova de a se retrage din acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI „este un joc politic”, a declarat șeful Comitetului internațional al Consiliului Federației Ruse și membrul Adunării interparlamentare a CSI, Grigori Karasin, pentru Ria Novosti.

„Ei joacă un joc politic cu denumirea de „voi jura credință Occidentului”. De la actuala conducere a Moldovei, din păcate, te poți aștepta la orice. Se fac foarte multe declarații, contăm pe faptul că toate deciziile serioase nu vor fi luate în cadrul interviurilor și declarațiilor”, a declarat Grigori Karasin.

Oficialul a reamintit că Republica Moldova nu a trimis un reprezentant la evenimentele Adunării interparlamentare a CSI deja de șase luni, nici la Adunarea care a avut loc recent la Sankt-Petersburg.

Totodată, la intenția anunțată de președintele Parlamentului Igor Grosu a reacționat și șeful Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. El a menționat că prin aceste acțiuni Republica Moldova își va provoca daune economice.

„Se comportau destul de inactiv în cadrul Adunării interparlamentare a CSI. Dacă vor face acest lucru acum, își vor provoca daune, inclusiv economice. Există multe acorduri diferite care ajută Republica Moldova”, a declarat Leonid Kalașnikov pentru sursa citată.

Și Partidul Socialiștilor condamnă categoric declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu privire la demararea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI. PSRM intenționează să lanseze o campanie la nivel național, pentru păstrarea calității de membru al Moldovei în CSI.

„Republica Moldova nu va supraviețui fără a-și păstra calitatea de membru deplin al CSI, fără a consolida legăturile politice, economice, sociale și spirituale cu țările din spațiul eurasiatic – fără tot ceea ce s-a dezvoltat în ultimele decenii, inclusiv cu participarea directă a reprezentanților partidelor din cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. O decizie privind modificarea principiilor constituționale ale suveranității și neutralității țării, retragerea din CSI sau orice altă modificare a statu- quo-ului geopolitic al Republicii Moldova poate fi luată doar în baza unui referendum național. Președintele Maia Sandu și partidul PAS, chiar și dacă au o majoritate parlamentară, nu au dreptul să ia astfel de decizii în numele întregului popor al Moldovei”, menționează socialiștii

 Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că Republica Moldova se retrage din Acordul privind Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

El a motivat că, după 30 de ani, a devenit clar că aflarea țării noastre în CSI „nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri, nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă și nici de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova”.

Potrivit lui Igor Grosu, retragerea din Adunarea interparlamentară a CSI este primul pas, urmând ca, gradual, să fie evaluate toate acordurile semnate de Republica Moldova în cadrul CSI.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE