NATO a adoptat miercuri, la Summit-ul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ”ameninţărilor generate de Rusia şi de China”. În plus, documentul include și invitația oficială către Finlanda şi Suedia pentru ca cele două state să devină membre ale Alianței.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea consideră că Summit-ul de la Madrid va avea un impact negativ asupra securității în Europa, dar și asupra Republicii Moldova.

"Să nu uităm că Republica Moldova a procurat deja echipamente militare în valoare de 5 milioane de euro. Președintele francez Macron a promis credite de 40 milioane de euro pentru ca actuala guvernare să-și doteze armata. Practic va fi forțată să procure tehnică militară" spune Țîrdea.

În noua strategie a NATO a fost inclusă și Republica Moldova, stat neutru potrivit Constituției.

„Având în vedere mediul de securitate care se schimbă în Europa, am decis să adoptăm noi măsuri pentru a intensifica sprijinul politic și practic pentru parteneri, inclusiv pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova. Vom colabora cu aceste țări pentru ca acestea sa-și fortifice integritatea și reziliența și pentru a le susține independența politică”, se arată în documentul aprobat de membrii NATO.

Țîrdea susține că impactul deciziilor de la Madrid se vor resimți asupra Republicii Moldova din punct de vedere economic.

"Vom avea resurse energetice și mai scumpe. Riscăm să pierdem piața rusă în totalitate. De asemenea situația politică și economica riscă ar putea duce la proteste în masă și destabilizarea socială”, a declarat Bogdan Țîrdea.

Și ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a venit cu o reacție.

"La 29 iunie, summit-ul NATO a adoptat un nou concept strategic care, pentru prima dată în istoria NATO, a stabilit că „China contestă interesele, securitatea și valorile și încearcă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli. Evident, NATO caută un alt nou adversar extern. NATO se globalizează, mâna sa este întinsă spre Asia. Europa este deja în război din cauza expansiunii nesfârșite a NATO. Ce urmează pentru Asia? Îmi amintesc de războiul din Coreea din 1950-1953, când China a luptat victorios împotriva așa-zisei armate ONU din 16 țări", susține Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE