Federația Rusă interzice intrarea pe teritoriul său a mai multor oficiali de la Chișinău. Măsura a fost luată după ce Chișinăul a expulzat peste 40 de persoane care făceau parte din corpul diplomatic rus la Chișinău alături de famiile lor.

Decizia a fost adusă la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, care a fost chemat vineri la Ministerul de Externe al Rusiei.

„La 18 august, la Ministerul de Externe al Rusiei a fost chemat Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, L. Darii, căruia i-a fost înaintată nota de protest în legătură cu decizia nejustificată a Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați a misiunii diplomatice ruse în Moldova”, anunță un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Potrivit diplomației ruse, „acest pas neprietenos duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă din cauza acțiunilor părții moldovenești”. Astfel, ca „răspuns asimetric” a fost interzisă intrarea în Federația Rusă pentru mai mulți oficiali de la Chișinău. Moscova nu a prezentat lista persoanelor indezirabile. Anterior Rusia interzis de asemenea intrarea pe teritoriul său a unor oficiali moldoveni, erau vizați fostul ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco, dar și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

Din 15 august, ambasada Federației Ruse la Chișinău are 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE