Deputatul PAS, Radu Marian a dezvăluit care sunt planurile autorităților  pentru rezolvarea crizei din aviație, implicit atragerea unor operatori avia pe piața aeronautică din Moldova. Deputatul spune că urmare a preluării de către stat a gestionării Aeroportului Chișinău  autoritățile au deja instrumente reale de a interveni în schimbarea politicii tarifare, iar în acest sens se acționează pe câteva direcții

 -reducerea taxe aeroportuare,

-dezvoltarea infrastructurii,

- stimularea companiilor existente, etc

 Totodată, mai spune  deputatul, în ultimele săptămâni au fost inițiate discuții cu peste 20 de companii aeriene, multe dintre ele low cost, cărora li s-a prezentat noua politică tarifară. Toate instituțiile statului sunt implicate în acest proces de discuții și atragere a noilor companii - guvernul, administrația aeroportului, ministerele de resort, Autoritatea Aeronautică Civilă, dar și deputați.

„Știu că foarte multă lume este nemulțumită de faptul că există puține opțiuni de zbor de la Aeroportul Chișinău și că ele mai sunt scumpe. Înțeleg de ce unii din voi sunt supărați inclusiv pe autorități. Vreau totuși să explic de unde a apărut problema și ce fac autoritățile pentru a redresa situația și a oferi oamenilor mai multe opțiuni de zbor în cel mai scurt timp.

Unu - modul dezastruos în care gruparea Shor a administrat Aeroportul Chișinău. Ei au impus taxe mari pentru companiile aeriene (inclusiv o taxă de modernizare exagerată) pentru a descuraja concurența și a avantaja compania aeriană afiliată a grupării Shor. Taxele aeroportuare cumulative per pasager la Aeroportul Chișinău ajungeau până nu demult la 21 euro, comparativ cu 12.5 euro la Iași, sau 20 euro la Cluj. De asemenea, fosta administrație a blocat companiile de handling cu renume mondial să opereze pe Aeroportul nostru (la fel, pentru a-și proteja interesele locale) - companii care ar putea oferi tarife competitive, mai multă concurență, și mai important, companii de handling care să atragă după ele mai multe companii aeriene.

Doi - invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, fix lângă frontiera noastră, care a dus la o degradare a percepției de securitate în Moldova (repet, percepție). Acesta lucru a descurajat investițiile nu doar în domeniul aerian, dar și în alte sectoare ale economiei. Totodată, e important să menționez că în continuare avem peste 20 companii aeriene locale și internaționale care operează pe Aeroportul Chișinău, iar situația de securitate de facto a rămas neschimbată.

Trei -  administrarea proastă a companiilor locale aeriene. Cel mai elocvent exemplu este Air Moldova, care NU mai este companie de stat. Compania a fost privatizată pe timpul lui Plahotniuc și Dodon.

Beneficiarul de astăzi al acestei privatizări este hoțul de miliarde care până în ultima clipă stoarce bani din oameni și duce Air Moldova în faliment.

CE FAC AUTORITĂȚILE?

Urmare a preluării de către stat a gestionării Aeroportului Chișinău în aprilie 2023,  autoritățile au deja instrumente reale de a interveni în schimbarea politicii tarifare.

Se acționează pe toate fronturile: reducerea taxe aeroportuare, dezvoltarea infrastructurii, stimularea companiilor existente, etc.

În primul rând, a fost deja elaborată o nouă politică tarifară, care ar putea reduce taxele aeroportuare cu până la 70% pentru companiile aeriene  (comparativ cu taxele de pe timpul lui Shor) în funcție de numărul de pasageri transportați și numărul de rute noi. A fost anunțată eliminarea graduală a taxei de modernizare. Așadar, începând cu 1 iulie, taxele totale se vor reduce de la 21 la 16 euro, iar de de la 1 ianuarie, la 12 euro, la care se vor adăuga diferite reduceri.

În ultimele săptămâni au fost inițiate discuții cu peste 20 de companii aeriene, multe dintre ele low cost, cărora li s-a prezentat noua politică tarifară. Toate instituțiile statului sunt implicate în acest proces de discuții și atragere a noilor companii - guvernul, administrația aeroportului, ministerele de resort, Autoritatea Aeronautică Civilă, dar și deputați.

În următoarele zile este planificata o nouă ședință cu Ryanair, unde le vom prezenta noile tarife aeroportuare.

În al doilea rând, au fost inițiate negocieri cu una cele mai mari companii de handling din lume (handler - companie care se ocupă de transferul pasagerului de la poartă/gate la avion), o companie care lucrează și cu Ryanair și Wizzair. Dincolo de servicii de calitate, această companie de handling ne va putea ajută să atragem alte companii aeriene. Avem toate șansele ca aceasta companie să opereze la aeroportul Chișinău deja în acest an.

În al treilea rând, se poarta discuții cu operatorii aerieni prezenți pe Aeroportul nostru pentru ca aceștia să mărească numărul de zboruri, lucru care deja s-a și întâmplat în cazul mai multor companii.

Și în al patrulea rând, Autoritatea Aeronautică Civilă aplică toate instrumentele pentru a se asigura că pasagerii care au avut de suferit de pe urma iresponsabilității companiilor aeriene să își primească banii înapoi. Orice continuare a acestei atitudini iresponsabile față de pasager din partea companiilor aeriene poate duce și la suspendarea licenței”, a concluzionat deputatul Radu Marian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE