Premierul rus Vladimir Putin a avertizat duminică, 1 noiembrie, Uniunea Europeană (UE) în legătură cu riscurile unor perturbări în tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, în cazul în care Kievul nu-şi achită factura, au anunţat agenţiile ruse, care citează serviciul său de presă.
Premierul Putin a vorbit la telefon cu omologul său suedez Fredrik Reinfeldt, preşedintele în exerciţiu al UE, căruia i-a atras atenţia asupra "semnalelor (trimise) Kievului, inclusiv pe canale oficiale, în legătură cu posibile probleme la plata livrărilor de gaz rusesc", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului rus.
În consecinţă, "ar putea interveni probleme la tranzitul pe teritoriul ucrainean al gazului rusesc destinat consumatorilor europeni", a adăugat oficialul.
La începutul lunii ianuarie, europenii au avut de suportat o lungă întrerupere a livrărilor ruseşti, în mijlocul iernii, din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina pe tema preţului gazelor.
"Se pare că avem din nou probleme cu plăţile pentru livrările de energie către Ucraina", a declarat vineri premierul rus Vladimir Putin, după ce a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko.
De această dată, Putin l-a acuzat pe preşedintele Viktor Iuşcenko de împiedicarea plăţilor, arătând că Ucraina dispune de fondurile necesare graţie creditului acordat în noiembrie de Fondul Monetar Internaţional. "Premierul ucrainean a spus că Iuşcenko pune piedici cooperării dintre Banca Centrală şi Guvernul ucrainean şi blochează transferul fondurilor", a declarat Putin.
Deocamdată, FMI a alocat Kievului trei tranşe în valoare de 10,6 miliarde de dolari dintr-un împrumut de 16,4 miliarde de dolari. La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat gata să acorde un ajutor de 500 de milioane de euro, deşi premierul Putin a spus, tot vineri, într-o reuniune a partidului său, că Bruxelles-ul nu mai are fonduri şi nu mai poate ajuta Kievul.
Orice tensiune între Kiev şi Moscova este o sursă de îngrijorare la Bruxelles, pentru că un sfert din gazul consumat în Uniunea Europeană provine din Rusia, iar 80% din această cantitate tranzitează Ucraina. Un summit UE-Rusia este prevăzut la 18 şi 19 noiembrie la Stockholm.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE