Partidul Socialiștilor condamnă acțiunile autorităților statului de a deschide o misiune permanentă de apărare anunțate de președintele Franței Emmanuel Macron în timpul vizitei Maiei Sandu la Paris.
PSRM atrage atenția asupra faptului că aceste acțiuni ale șefului statului moldovenesc încalcă neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, consfințită în Constituție. Potrivit articolului 11 din Legea fundamentală, „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”.
„Această inițiativă comună este deosebit de periculoasă astăzi, când președintele francez face declarații iresponsabile despre intenția sa de a trimite trupe franceze pe teritoriul Ucrainei, unde au loc operațiuni militare. Astfel, Moldova neutră poate deveni complice la aventura uneia dintre țările NATO de a extinde conflictul militar. Partidul Socialiștilor cere ca Maia Sandu să respecte Constituția Republicii Moldova și să renunțe la militarizarea țării, ceea ce ar putea duce la atragerea periculoasă a Republicii Moldova într-un conflict militar.Partidul Socialiștilor respectă și apără consecvent valorile suveranității și neutralității Republicii Moldova. Acesta este adevăratul interes național al țării noastre”, menționează formațiunea
Precizăm că, în cadrul vizitei Maia Sandu la Paris a fost semnat un acord de cooperare în domeniul apărării între Franța și Moldova. Documentul va acoperi următoarele domenii importante pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale: politica de apărare, participarea în misiuni și operații internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, tehnologia informației și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară, a explicat Ministerul Apărării. Totodată, acordul prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată. Pe lângă asta, documentul prevede crearea unei comisii moldo-franceze, care va efectua o evaluare a acțiunilor comune desfășurate și va elabora și valida un plan multianual de cooperare bilaterală în domeniul apărării. Comisia se va reuni anual în Franța sau Moldova.