Partidele extraparlamentare continuă să aprecieze prestația partidului de guvernământ cu ocazia împlinirii a doi ani de la victoria în alegeri. Și Partidul Social Democrat European din Moldova a prezentat o analiză a pretinselor realizări ale PAS după doi ani de guvernare. PSDE consideră că în realitate însă, toate punctele la care se referă PAS reprezintă de fapt eșecuri, nu realizări. PSDE a prezentat un raport alternativ în care au menționat efectele reale ale guvernării PAS.

1. 𝐑𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 – 𝐟𝐢𝐚𝐬𝐜𝐨 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥. Sistemul judecătoresc e în colaps, activitatea Procuraturiii - compromisă, Curtea Constituțională – capturată total, nicio instituție din justiție nu funcționează normal, fapt confirmat și de organizațiile internaționale. Despre haosul din legislație nici nu mai vorbim.

2. 𝐃𝐞 𝐝𝐨𝐢 𝐚𝐧𝐢, 𝐑. 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐒𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐩𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞. În aceste condiții, Parlamentul și Guvernul au devenit instituții butaforice, chiar dacă PAS are control absolut asupra lor.

3. 𝐂𝐫𝐢𝐳𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐚̆. 𝐀𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐥𝐚̆𝐭𝐢𝐦 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐭̦ 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞, fapt care a adus businessul și cetățenii în incapacitate de plată. Asta dincolo de faptul că se vede cu ochiul liber că, în spatele acestei crize, sunt scheme bine puse la punct, menite să jecmănească cetățenii.

4. 𝐕𝐞𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐚𝐮 𝐬𝐜𝐚̆𝐳𝐮𝐭, 𝐩𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐟𝐮𝐥𝐦𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐭̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫. Când guvernarea spune că a majorat pensiile și a crescut salariile cu până la 10 la sută, minte cu nerușinare, deoarece, pe fundalul inflației de 30%, veniturile cetățenilor s-au redus cu cel puțin 20 la sută.

5. 𝐒𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮𝐧𝐭 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬̦𝐭𝐫𝐢𝐢, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢, care, la fel, și-au triplat practic veniturile.

6. În doi ani, 𝟒𝟎 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐏𝐀𝐒, 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐞𝐢 𝟔𝟑, 𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐢. Asta fără a avea afaceri la vedere, s-au îmbogățit, cel mai probabil, din granturile oferite de partenerii externi.

7. În timpul guvernării PAS, 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐮 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐯𝐞𝐜𝐢𝐧, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐨 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚̆ 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐠𝐚𝐭̦𝐢𝐞 – 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐭̦𝐢𝐧𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐭𝐢𝐧𝐝𝐚̆ 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜 𝐢̂𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛. În general, Republica Moldova a devenit cerșetorul Europei.

8. 𝐀𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐬 𝐮𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚𝐮 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐬 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥, 𝐢̂𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛, 𝐚𝐮 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐚𝐭 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞. Chiar dacă performanța acestora a scăzut vizibil.

9. Deși 𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐬 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐨𝐚𝐫𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐚𝐬𝐩𝐨𝐫𝐚 𝐚𝐜𝐚𝐬𝐚̆, 𝐢̂𝐧 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐢̂𝐢 𝐚𝐥𝐮𝐧𝐠𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐚̆𝐦𝐚𝐬. Degrabă, dacă tendința se menține, în Republica Moldova vor rămâne doar activiștii PAS și verișoarele angajate în ministere.

10. 𝐃𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐞𝐱𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮𝐭 𝐜𝐮 𝐨 𝐭𝐫𝐞𝐢𝐦𝐞, 𝐢̂𝐧𝐬𝐚̆ 𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐧𝐮 𝐢̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐬𝐞 𝐝𝐮𝐜 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐢-𝐢 𝐝𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐧𝐢. Cel mai probabil în buzunarele lor, altă explicație nu există.

11. 𝐃𝐞 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐀𝐒, 𝐧𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐚̆ 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭𝐚̆. Media de opoziție a fost anihilată, iar orice voce critică este redusă la tăcere. Cenzura a fost instituită până și pe internet.

12. Timp de doi ani, am avut 𝐙𝐄𝐑𝐎 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐧𝐞. ZERO! Niciun investitor mare  nu se aventurează să bage bani aici, iar explicație e simplă – într-un stat în care nu există justiție, nu există instituții funcționale, într-o țară în care abuzul stă în capul mesei este o nebunie să investești bani.

13. 𝐏𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆ – 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫𝐢, 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐞𝐫𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 – 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐚𝐧𝐭𝐚𝐣𝐚𝐭𝐚̆, 𝐮𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐚𝐭𝐚̆. Și-a pierdut ultima umbră de autonomie și a devenit calul de bătaie al PAS.

14. 𝐓𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐛𝐮𝐧𝐞, 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐨𝐩𝐫𝐢𝐭𝐞. Nu se mai construiesc drumuri, nu se mai fac reparații, nu se mai construiește în general nimic, nu se mai dau ajutoare...

15. 𝐒𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 care poate fi atribuită actualei guvernări este 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞. 𝐃𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞.

Luni 10 iulie PAS a prezentat un raport de activitate după doi ani de guvernare. Liderul PAS, Igor Grosu a menționat că nu puteam face în doi ani tot ce am ratat în 30 de ani, dar am început lucrurile importante. Mocirla în care a fost scufundată R. Moldova este greu de limpezit peste noapte”

Și premierul Recean  a menționat că „este foarte important să menționăm că în ultimul an ne-am debarasat de dependența energetică față de Kremlin. De aici încolo, R. Moldova nu mai poate fi șantajată energetic”.Guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a reușit să demareze „schimbări importante” în mai multe domenii de la preluarea, acum doi ani, pe 11 iulie 2021, a puterii în R. Moldova, iar obiectivul imediat este demararea, până la finele anului curent, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, au spus cei de la PAS

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE