Partidului Social Democrat European din Moldova (PSDE) este îngrijorat de modul cum autoritățile tratează consecințele atacului armat de la aeroport din 30 iunie soldat cu doi morți.

PSDE menționează că după 11 zile de la tragicul incident nu asistăm la nici o demisie sau o claritate

„Peste două zile se împlinesc două săptămâni de la tragicul atac de pe aeroportul din Capitală. Doi oameni morți, nicio demisie, nicio claritate, niciun vinovat. Și în timp ce guvernarea încearcă cu tot dinadinsul să amortizeze, cel puțin la suprafață, efectele dezastruoase produse de acest caz, în interiorul structurilor de forță au loc mișcări tectonice serioase. Iar cea mai afectată instituție este, bineînțeles, Poliția de Frontieră” menționează PSDE

Potrivit formațiunii, una dintre marile probleme ale acestei instituții extrem de importante, în contextul războiului convențional din Ucraina și al războiului hibrid dus de Rusia în Moldova, este lipsa acută de cadre profesioniste și pregătite.

„Această problemă era gravă și până la producerea atacului armat, iar acum a devenit critică. În ultimele zece zile, din informațiile sigure pe care le deținem, mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră și-au depus demisia, nemulțumiți de modul în care este administrată această instituție. Iar exodul de cadre riscă să ia proporții îngrijorătoare.

Între timp, situația de la aeroport degenerează în haos. Pe lângă faptul că, după atacul de acum două săptămâni, orice companie serioasă se va gândi de două ori dacă să opereze zboruri de la Chișinău, chiar și fluxul mic de curse creează probleme serioase. În ultimele zile, din cazul incapacității autorităților, oamenii stau în rând ore în șir pentru a urca în avion”, a relatat partidul.

PSDE a remarcat că, raportul promis de Guvern cu privire la atacul de la aeroport, care urma să fie prezentat vinerea trecută, încă nu a văzut lumina zilei.

„Autoritățile fie ascund ceva, fie nu sunt în stare să efectueze o anchetă care să răspundă la întrebările societății.

Așa nu se mai poate. Această debandadă trebuie oprită, iar fără demisii și instalarea în funcții a unor oameni responsabili și pregătiți, lucrurile nu se vor schimba. Dimpotrivă, situația se va agrava și mai mult”, a conchis formațiunea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE